EUR: 338,97 Ft
CHF: 318,03 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

300 éves boszorkánypert tárgyalnak újra

Újratárgyalják a három évszázada boszorkányság címén elítélt, lefejezett és megégetett Maria Bertoletti Georgini di Pilcante perét Brentonico észak-olaszországi kisvárosban.

A Garda-tótól keletre fekvő település kulturális tanácsnoka megbízott egy történészt az üggyel kapcsolatos bizonyítékok begyűjtésére, hogy a pert újratárgyalásra bíróság elé terjeszthessék Trento megyeszékhelyen.


A perújrafelvétellel arra akarják emlékeztetni a ma emberét, hogy a boszorkányperek valódi emberiesség elleni bűncselekmények voltak – mondta a dpa német hírügynökségnek Quinto Canali tanácsnok.

Az 1714. március 14-i kivégzés idején Brentino a Német-római Birodalomhoz tartozott, ahol polgári bíróságok folytatták le a boszorkánypereket, nem pedig a katolikus inkvizíció, mint Itália más részeiben.

Canali elmondása szerint a brentonicói önkormányzat biztosítékot kapott a trentói bíróságtól, hogy valóban lefolytatja a pert, bár természetesen szimbolikus aktusról van szó.

Canalival kapcsolatba léptek észak- és dél-tiroli zöldpárti politikusok, akik saját környezetükben is hasonló perújrafelvételeket akarnak kezdeményezni.

Kapcsolódó Cikkek