EUR: 339,44 Ft
CHF: 319,30 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Életmód

5 árulkodó jel, hogy szemproblémánk van!

Távollátás, rövidlátás, öregszeműség, kötőhártya-gyulladás és szemszárazság – néhány szemészeti probléma, amelyek megkeserítik a mindennapokat és kezeletlenül egyszerű tevékenységekben is akadályoznak. Dr. Nagy Mária szemész szakorvos összegyűjtötte a legfontosabb tüneteket, amelyek szembetegségre utalhatnak.

Homályos látás


Ez a leggyakoribb szemészeti tünet, amelyet fénytörési hibák is okozhatnak. Leginkább a középkorúakat érintő probléma rendkívül egyszerűen észrevehető: a szokásos méretű betűk olvasásakor egyre távolabb kell tartanunk magunktól a könyvet vagy újságot, amit éppen átlapozunk. A probléma kialakulásában jelentős szerepet játszik a dohányzás és az UV-sugárzás.

műszempillaFejfájás


Számos betegség tünete lehet a fejfájás, de ha ez olvasás vagy tartós számítógép használat közben jelentkezik, akkor erős lehet a gyanúnk, hogy a szemünkkel van a probléma. A szakember szerint ebben az esetben túlságosan megerőltetjük a szemünket, így ez egy idő után fájdalomérzethez vezethet.

 

Szempirosság és gyulladás

Időnként mindannyian tapasztalunk olyan jeleket, mint elhúzódó szempirosság, árpa vagy esetleg kötőhártya gyulladás. Az ilyenkor érzett viszkető érzés viszont sok más betegségnek is lehet az előjele, többek között korrigálatlan fénytörési hiba, idegen test a szemben, de akár a cukor- vagy bőrbetegség előjele is lehet.

latasvizsgalatHunyorítás

Sokszor akár magunkon is észrevehettük, hogy bizonyos tárgyakra jobban fókuszálunk, esetleg hunyorítunk. Ez sokaknál a rövidlátással van összefüggésben. Nem árt azonban erre a látszólag csekélynek tűnő problémára nagyobb hangsúlyt fektetni, ugyanis a hosszútávú szövődménye az ideghártya leválása is lehet.

Szemszárazság

Főleg légkondicionált helységeben érezhetjük, az egész napos számítógépes munka után. Ilyenkor a legnagyobb baj a pislogás hiánya okozza, ugyanis  kimarad az úgynevezett könnyfilm állandó megújulása.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Segítség, babapara!

  Segítség, babapara!

  Melyik szülő ne ismerné az érzést, amikor újszülöttjét hazaviszi a kórházból és hirtelen rászakad a valóság: ez az apró, kiszolgáltatott kis emberpalánta innentől az ő gondjaira van bízva.

 • Megkezdődött a húsvét előtti böjt

  Megkezdődött a húsvét előtti böjt

  A katolikus hagyomány szerint húsvét mozgó ünnep, ezért minden évben máskor ünnepelik. A böjti időszak a 7. század óta hamvazószerdával kezdődik a keresztény egyházi naptárban. Az idén február 26-án vette kezdetét a húsvétot megelőző 40 napos böjt.

 • Erre jó a keserűsó

  Erre jó a keserűsó

  Nem minden só nátrium-klorid. A keserűsót is ehhez sorolja a közvélemény, azonban itt a magnézium sójáról van szó.