EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Egyéb XVIII.kerület

A hazámért is imádkozni kell!

Dobtáras géppisztoly, Molotov-koktélos üveg, lyukas zászló látható a Kondor Béla Közösségi Házban az 56-os forradalomra és szabadságharcra emlékezve. A kiállítás apropójából rendhagyó történelemórát tartott Schrötter Tibor, aki feleségét is elvesztette a szabadságért folytatott küzdelemben. Még ma is a börtönről álmodik.

Rendhagyó történelemóra - 1956 Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alelnöke ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A géppisztolyt is kézbe vehették a gyerekek
(Fotó: Sáfár Tibor)

Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége, az önkormányzat és a közösségi ház által szervezett kiállítás korabeli tárgyakkal, képekkel mutatja be a közel hatvan évvel ezelőtti eseményeket. A megnyitón különleges történelemórát tartottak.


– Felkavar, amikor az 56-os eseményekről beszélek – mondta elérzékenyülve lapunknak Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke, aki az órát tartotta a diákoknak. – A kihallgatások, kínzások és a feleségem halála annyira megviselt, hogy szinte most is újra átélem a történéseket. Pedig lassan százszor álltam már ki és meséltem róla, de még mindig nem tudom érzelmek nélkül felidézni.

Rendhagyó történelemóra - 1956 Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alelnöke ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Schrötter Tibor évek óta gyűjti a relikviákat (Fotó: Sáfár Tibor)

Külföldi tudósítóktól kapott tárgyak és egyéb relikviák alkotják azt a kiállítást, mely visszarepíti a fiatalabb korosztályokat 1956-ba. A XVIII. kerületi iskolák is megtekinthették a korabeli tárgyakat, fegyvereket, cikkeket és meghallgathatták Schrötter Tibor előadását.


– Az ifjúságnak azt a képet kell kapnia az akkori eseményekről, ami történt. Tapasztalatból tudom, sok a hazugság a hatvan évvel ezelőtti időszakról – hangsúlyozta Schrötter, majd hozzátette, szerinte nem igaz, hogy az idő minden sebet begyógyít. – Azt ön szerint el lehet felejteni és érzelmek nélkül gondolni rá, hogy a körömházamba szöget vertek? A lábamon éreztem a vizeletem forróságát attól az iszonyatos kíntól. Vagy hogy úgy megrúgták a gerincemet, hogy megbénult a bal lábam. A feleségemet egy kihallgatáson úgy megverték, hogy elvesztettük az öt hónapos magzatunkat. Mindenhonnan letiltották, nem kapott sehol munkát, ezek pedig ahhoz vezettek, hogy öngyilkos lett.

 

Rendhagyó történelemóra - 1956 Schrötter Tibor, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége alelnöke ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Lyukas zászló és korabeli egyenruha
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az alelnök elárulta, miért nem ébresztették fel egymást a börtönben.

– Tilos volt megzavarni az álmunkat. Sosem keltettünk fel senkit, mert az álmainkban szabadok voltunk. Mióta kiengedtek, nagyon sokszor azt álmodom, hogy rácsok mögött vagyok. Még most is jajgatok és leizzadva ébredek.

Schrötter Tibor 76. előadását tartotta a Kondor Béla Közösségi Házban. Véleménye igen pozitív az ifjúságról.

– Különösen a gimnazisták fogékonyak a történetekre. Az előadás végén rendre körbevesznek, és alig bírok válaszolni a sok kérdésre. Nemrég egy iskolában azt mondta egy érettségire készülő diák: Tibor bácsi, eddig nem tudtam, hogy a hazámért is imádkozni kell!

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.