EUR: 335,46 Ft
CHF: 315,33 Ft
2020. február 16., vasárnap
Julianna, Lilla

Aktuális

A legjobb filmnek járó Oscarért is elindul a Saul fia

A legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díj mellett akár a legjobb filmnek járót is begyűjtheti a Saul fia, miután a forgalmazó ebben a kategóriában is elindítja az alkotást – mondta el a Lokálnak adott interjújában Andy Vajna. A kormánybiztos arról is beszélt, hogy idén nem rendeznek Magyar Filmhetet.

– Tavaly júliustól már a filmipar fejlesztéséért felel mint kormánybiztos. Mit hozott az azóta eltelt időszak?


– Nem tudom külön értékelni, mert szorosan kapcsolódik ahhoz a folyamathoz, amely még 2011-ben, az első kormánybiztosi kinevezésemmel indult meg. Azóta jó néhány feladattal végeztünk, a legfontosabb talán a Mozgókép Alapítvány konszolidációja volt, amely 11 milliárdos tartozást halmozott fel. Másfél év alatt újratárgyaltunk a bankokkal az elmaradásokat, ezzel gyakorlatilag a producereket váltottuk ki, hiszen a kölcsönök végeredményben az ő vagyontárgyaikat terhelték. Párhuzamosan persze a filmek fejlesztése is elindult, nem is eredménytelenül.

Andy Vajna producer (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

 

– Mégis, megfogalmazódott önben, hogy az idei eddig a legjobb éve kormánybiztosként?


– Én azt szeretem, ha minden év sikeresebben telik, mint a megelőző. Tény, hogy a Cannes-ban elért eredmények óriási büszkeséggel töltenek el, már csak azért is, mert a hazai film talán negyven éve nem járt olyan magasságokban, mint most. A Saul fia akárhol indul el a versenyprogramban, szinte mindenhol nyer, ezért is merem kimondani, hogy nagy reményekkel tekintünk mind az Oscar-, mind pedig a Golden Globe-díjátadók elé.

– Ha már az Oscar-díjnál tartunk, mennyire tiszta az itteni verseny és mekkora a háttérben a lobbi?

– Persze hogy működik az érdekérvényesítés, de csak kis részben tud lendíteni az esélyeken. A győzelem szempontjából talán a legfontosabb tényező a forgalmazást bonyolító stúdió szerepvállalása a film életében. Az észak-amerikai jogokat birtokló Sony Pictures Classics (SPC) például fantasztikusan bánik a Saul fiával, az alkotás a kis kedvence, gyakorlatilag csak rá koncentrálnak. Szeretném elmondani, hogy Nemes-Jeles filmje nem csupán a legjobb külföldi, hanem az SPC nominálásának köszönhetően a legjobb film kategóriájában is indul. Ez még soha nem történt meg magyar produkcióval.

– Végül is bravúr volna, vagy inkább realitás, ha a Saul fia szobrot kapna?

– Nyilván semmi se biztos, mi azt gondoljuk, hogy minden esélye megvan rá. Főleg az idegen nyelvű szekcióban, a belföldi ennél keményebb dió.

Andy Vajna producer (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

– A presztízs egyértelmű, de hogyan forintosítható egy esetleges Oscar-díj?

– A Saul fia példáján kiválóan bemutatható az a tolóerő, amelyet egy-egy elismerés hoz magával: a filmet egymillió euróval támogatta a Filmalap, a befektetés pedig már akkor megtérült, amikor az alkotás még mozikba sem került. Olyat, hogy az állami támogatás a forgalmazás előtt visszajön, évtizedek óta nem láttunk itthon. Ha a Saul fiát szerte a világon elkezdik játszani, az a kockás papíron is meglátszik majd.

– Hányan ültek be rá a hazai mozikban?

– Kilencvenezer környékén, holott az ilyen művészfilmekre jó, ha ötezren jegyet váltanak.

– A Saul fia egy kiugró mű a hazai felhozatalban, vagy egy javuló trend egyik darabja?

– Nézze, ha egy film díjat nyer, pláne Cannes-ban, sőt Oscar-díjra jelölik, akkor az kivételes teljesítmény. Elsősorban a rendezőt dicséri, aki valósággal beszorította a közönséget a vetítőtermekbe.

– Korábban sokat panaszkodott a forgatókönyvek minőségére, látni ebben bármi javulást?

– Annak idején, amikor elindult a Filmalap, tartottunk egy ötletbörzét, amelyre 1200-nál is több script érkezett be. Ezekből kettő volt használható. Úgy fogalmaznék, hogy ma sem vagyok sokkal elégedettebb a forgatókönyvekkel. Ezért is hívtuk életre az inkubátorprogramunkat, és bízom benne, hogy itt találkozunk majd jó elképzelésekkel.

– Mégis, mi a baj a magyar forgatókönyvekkel?

– Azt hiszem, hogy a rendezők bizonytalanok. Igazából nem tudják, hogy kinek és miért akarnak filmet készíteni. Valahogy azzal az elgondolással futnak neki, hogy ők művészek, és bármit hoznak is össze, az emberek majd sorban állnak a kasszák előtt. A Filmalapnál átnézzük a terveket, javaslatokat fogalmazunk meg, próbáljuk elérni, hogy a történetnek legyen eleje meg vége is. Az sem árt, ha az egyes karakterek kellőképpen kidolgozottak. Ha ezek az alapvető pontok jelen vannak a forgatókönyvekben, az már jelentős előrelépés. De hogy tényleg jók legyenek, attól még messze járunk.

Andy Vajna producer (Fotó: Máté Krisztián)

Fotó: Máté Krisztián

– Sok konfliktust szül a forgatókönyvek beküldői és a Filmalap között az átdolgozás folyamata, amelyről beszél?

– Bárki csinálhat filmet a saját erejéből, kezdjen el telefonálni, szerezzen rá forrást. Ha valaki viszont százmilliókat vagy talán néhány milliárdot akar tőlünk az ötlete megvalósításához, el kell fogadnia, hogy a pénz elköltése felelősséggel jár. Ehhez mérten kérjük az alkotók együttműködését.

– Önnek az is feladata, hogy nemzetközi produkciókat csábítson Magyarországra. Mi a helyzet ezen a téren?

– Amikor felkértek kormánybiztosnak, a külföldi filmek évi ötmillió dollár bevételt termeltek itthon. Tavaly ugyanez 250 millió dollárt hozott, idén pedig ezt is meghaladjuk. Ez azt jelenti, hogy nálunk a filmgyártás 0,15 százalékkal járul hozzá a GDP-hez, ami az európai átlag több mint kétszerese.

– Egymásnak adja a kilincset Hollywood krémje?

– A stúdiókban azért még akad szabad kapacitás, de tény, hogy a technikai személyzet maximális kihasználtság mellett dolgozik. Ez egyébként nem kis fejtörést okoz, hiszen a szakembergárda hiánya miatt évente két-három filmet vissza kell utasítanunk. Ennek orvoslására a Filmalap saját iskolát hoz létre jövő áprilistól, kifejezetten filmes technikai képzést kínálva, mint a fodrászat, díszlettervezés, világosítás.

– Tavaly ilyenkor javában zajlott az első Magyar Filmhét, hol késik a második? 

– Idén kimarad, jövőre tervezzük egy díjátadóval egybekötve. Ennek az az oka, hogy még mindig formálódik a Magyar Filmakadémia, ahol azokat a szakmai szekciókat alakítanánk ki, amelyek aztán az egyes kategóriákban szavaznának a legkiemelkedőbb hazai alkotásokról.

Kapcsolódó Cikkek