2020. április 10., péntek
Zsolt

Egyéb VIII.kerület

A mi Teleki terünk

A Teleki tér nemcsak Józsefváros, egész Budapest egyik legismertebb tere, és a korábbi esztendőkben az egyik leghírhedtebb is volt.  Átalakításával azonban a kerület egyik különösen szép és mozgalmas része lett, közepén az új piaccal, ahol a hétvégén Őszi Vásárt rendeztek.

Teleki tér (Fotó: Máté Krisztián)

Rendezett, tiszta a környék az új piac körül

–A Teleki térrel évtizedeken keresztül senki sem foglalkozott, a környékre a kocsmahangulat volt jellemző, a közbiztonsággal is problémák voltak – mondta Sára Botond alpolgármester. – 2010-ben, még a Magdolna-negyed program megkezdése előtt azt a döntést hoztuk, hogy teljesen új arculatot szeretnénk létrehozni a téren, ennek része volt a piac lebontása is, hogy több mint fél milliárd forintból újat építsünk, teljes mértékben önkormányzati forrásból. Az új piac területén megtiltottuk az alkoholforgalmazást, ez az egész terület hangulatára, állapotára jó hatással volt.


Sára Botond a Teleki téri piacon (Fotó: Máté Krisztián)

Sára Botond a Teleki téri piacon (Fotó: Máté Krisztián)

Az alpolgármester hozzátette, a tér felújítása jó lehetőséget biztosított arra, hogy a környéken más közterületeket és házakat is felújítsanak. Gyakorlatilag visszakapták az ott élők a teret, ami már nem a hajléktalanok és a drogosok tanyája, most szép park és játszótér várja a családokat.

– Ebben a lakóknak is nagy érdeme van, mert a fejlesztés során véleményükkel végig segítették a munkánkat. De anyagilag is kivették a részüket a feladatból, hiszen a társasházak megújításához kellett az önerő, amiről gondoskodtak. Eddig 13 vegyes tulajdonú társasház újult meg a Magdolna-negyed program keretében, valamint utcák is. Felépült egy Lidl áruház, ami teljesen magánberuházás és elkészült a FiDo tér, ami szorosan a Telekihez kapcsolódik. A héten adjuk át a Teleki tér és a Fiumei út közötti szervizutat, ami szintén teljesen megújult – sorolta Sára Botond.


Teleki tér (Fotó: Máté Krisztián)

Gyerekzsivajtól hangos Teleki (Fotó: Máté Krisztián)

A Teleki téri piac 2014 májusában nyílt meg, és bár kezdetben voltak ellenérzések, hiszen a közbeszerzési eljárás miatt fél évet csúszott az átadása, mára már mindenki megszerette és szerves része Józsefváros életének.

–  A piacon jelenleg is a régi bérlők árusítanak, számunkra fontos volt, hogy egy meglévő közösséget ne robbantsunk szét, ezért nem volt például bérletidíj-növelés, de a csarnok kialakításában is kikértük a véleményüket. Ez az erős közösség a rendszeresen meghirdetett programok kapcsán is jól érzékelhető, a hétvégén volt például az Őszi Vásár. Minden bérlő partner volt ebben és különböző kedvezményeket hirdetett a vásárlóknak – tájékoztatott az alpolgármester, aki maga is gyakran jár a piacra. – Kocsis Máté polgármester úrral eljárunk a piacra ebédelni vagy vásárolni, és ilyenkor mindig beszélgetünk az árusokkal és a vevőkkel. Ezért mondhatom, mindenki elégedett a végeredménnyel. Ízlések és pofonok, tartja a mondás, de én a melegkonyhai ételek mellett nagyon ajánlom az itt kapható húskészítményeket és a tejtermékeket is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Miskolc összefogott

    Miskolc összefogott

    „Miskolc valóban összefog! – adta hírül örömmel dr. Alakszai Zoltán önkormányzati képviselő, milyen sokan csatlakoztak a „Koronavírus – Segítsünk egymásnak!

  • Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Alkalmazkodtak az új életmódhoz

    Nem csak a diákok, a tanárok élete is átalakult. Otthonról oktatnak, sőt, mint kiderült, még többet is vállalnak a kötelezettségüknél. Jó példa a társadalmi szerepvállalásra a gyáli Molnár házaspáré.