2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb I.kerület

A paraszti muzsikálás levegőjét viszik a Várbazárba

Túlparton – Gyökerek és szárnyak címmel a Fonó Zenekar és vendégeik lépnek fel a Várkert Bazár multifunkciós rendezvénytermében október 6-án este fél 8-tól. A Bartók Béla halálának 70.évfordulójára összeállított új koncertanyagról Navratil Andreát kérdeztük.

Fonó Zenekar Navratil1

A Fonó Zenekar Bartók halálának 70. évfordulójára állította össze új koncertanyagát

– Főképpen Bartók gyűjtéseiből, műveiből hangzanak el népdalok, illetve részletek, melyeket a saját gyűjtéseinkből származó dallamokkal is kiegészítettük. Az „összeFonódások” jegyében a meghívott vendégekkel is közösen is lesznek előadott művek, így többek között én is fogok zongorakísérettel Bartók-népdalfeldolgozást énekelni, mellette megmutatva az eredeti népdalt és annak kevésbé ismert szövegeit, dallampárhuzamait; elhangzanak hegedűduók és a Román népi táncok cimbalmon és zongorán – tudtuk meg az énekestől.


Navratil Andrea hozzátette, a Bartók-művek előadásmódjánál leginkább a szerző által is hangsúlyozott zenei-kulturális párhuzamok és kölcsönhatások felmutatása, az a szemléletmód volt számukra az irányadó, hogy – ahogyan a zeneszerző fogalmazott – „…a lényeges az, hogy a parasztzenének azt a szavakkal le sem írható benső karakterét vigyük át zenénkbe, sőt nem csak azt, hanem az egész paraszti muzsikálásnak, hogy úgy mondjam, a levegőjét”. A koncerten közreműködik: Temesi Ferenc – próza, Szabadi Vilmos – hegedű, Gulyás Márta – zongora, Farkas Zoltán „Batyu”, Tóth Ildikó „Fecske” – tánc. A Fonó Zenekar tagjai: Navratil Andrea – ének, Agócs Gergely – ének, magyar duda, furulyák, moderátor, Gombai Tamás – hegedű, Pál István „Szalonna” – hegedű, D. Tóth Sándor – brácsa, Tárkány-Kovács Bálint – cimbalom, Kürtösi Zsolt – nagybőgő.

Kapcsolódó Cikkek