EUR: 338,02 Ft
CHF: 318,25 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Extra

A Vad angyal a múlté, ma már Kuzey Güney a menő

Seherezádé, Ezel, Szulejmán, Kuzey Güney – az elmúlt években meghódították a magyarok szívét a török sorozatok. Ma már nem elégítenek ki minket a sírós-romantikus dél-amerikai szappanoperák. Jól látszik. hogy gyökeresen megváltoztak a sorozatfogyasztási szokásaink. Erről beszéltünk Shadia Nuguddal, a TV2 Csoport tartalom- és kreatív igazgatójával. 

shadia 1– Mivel magyarázható, hogy ennyire népszerűek a török sorozatok?


– Ezek a sorozatok nagyban különböznek latin-amerikai társaiktól. Jellemzőek a kültéri helyszínek, magasabb a gyártás minősége, jobbak a színészi alakítások, érdekesebb és komplexebb a történet, mint egy átlagos romantikus szappanopera esetében. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy egyszerűen jobb a minőségük.

– Mik a legnagyobb eltérések a szokásos dél-amerikai szappanoperákhoz képest?


– Számos különbség van. A latin telenovellák napi sorozatok az országukban. A stúdiók számos szappanoperát készítenek egy időben, a gyártás és az adásba kerülés közötti idő rendkívül rövid, néha csak pár hét. Amikor egy befejeződik, kezdődik a következő. A török sorozatok ezzel szemben nálunk csak hetente jelentkeznek új epizódokkal. Évadokra tagoltak, akárcsak az amerikai sorozatok. A gyártási időszak jóval hosszabb, sokkal több pénzt és energiát fordítanak a minőségre, ezért illeszkedhetnek a főműsoridős programsávba Magyarországon is.

– A TV2 elsőként jelentette be, hogy török sorozatot vetítenek majd, a Seherezádét. Az akkori trend miatt döntöttek így?

– A Seherezádé hatalmas siker volt. Ennek hátterében az eddig ismeretlen műfaj, a lebilincselő történet, a minőségi gyártás és a színészek teljesítménye állt. Amikor a TV2 megvásárolta a Seherezádét, mindenki erről a sorozatról beszélt a nemzetközi piacon. Ez a produkció nyitotta meg az utat a török sorozatok számára a nemzetközi disztribúció felé. Nagyon büszkék voltunk, hogy a TV2 ezen a területen is úttörő volt.

– Mi látható most a sorozatok piacán? Mi lehet népszerű a következő években? 

– Amerikában a nagy csatornákon továbbra is a bűnügyi sorozatok, a hölgyeknek szóló drámák és a szitkomok a legnézettebb tartalmak. Persze ha ritkán is, de vannak kivételek, ilyen például az Empire című hip-hop dráma, amely egy zenekiadóról szól. A kábelcsatornák esetében szélesebb a kínálat: horrordrámák, mint a The Walking Dead, a Fear The Walking Dead, az Amerikai horrorsztori, kaland/történelmi drámák, mint a Trónok harca, a Vikingek és szuperhőssorozatok, mint a The Flash.

KuzeyGuney01

– Mi a különbség a magyar és az amerikai trend között?

– Magyarországon azok a sorozatok tudnak sikeresek lenni, amelyek képesek megszólítani a széles közönséget. Sajnálatos módon az amerikai trend ennek éppen az ellenkezője, egyre speciálisabb, niche tartalmakat készítenek, ami az átlagos tévénéző számára nem olyan vonzó. Az epizodikus sorozatok a legkedveltebbek (NCIS, Scherlock és Watson), de az újabb sorozatok esetében már gyakran egy történetszálon fut a teljes évad, amit nehéz hétről hétre követni.

– Milyen sorozatokat láthatunk idén a TV2 Csoport csatornáin?

A TV2 Csoport programstruktúrájában is kiemelt szerepük van a sorozatoknak. Szeptembertől a TV2-n látható A titkok könyvtára című sorozat Noah Wyle főszereplésével. A kábelcsatornákat illetően a FEM3 hölgyekre hangolt tartalmakkal várja a nézőket, mint a Született szinglik 6. évada, a Grace klinika 8. évada, valamint újdonságként visszatérnek a McLeod lányok is. A Pro4-en pedig a férfias szórakoztatás jegyében, országos tv-premierként kerül képernyőre a Heroes: Reborn, az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sci-fi sorozatának, a Hősöknek a folytatása, de érkezik A búra alatt 3. és a Continuum 4. évada is.

Kapcsolódó Cikkek