EUR: 339,21 Ft
CHF: 318,41 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

A zimbabwei elnök békedíjat kapott

Robert Mugabe zimbabwei elnök kapta az idén a Konfuciusz-békedíjat, amit egykor egy kínai civil szerveződés azzal alapított “ellen Nobel-békedíjként” – számolt be a helyi online média az eseményről csütörtökön.

A díjat odaítélő bizottság indoklásában megállapította, az agg afrikai politikus, aki 35 éve van a hatalomban, “friss energiával támogatja a harmónia keresőit a világban”.


Egyúttal hangsúlyozta, Mugabe országa függetlenségének kivívása óta, elnöksége évtizedei során keményen dolgozott azon, hogy országában politikai és gazdasági rend uralkodjék, javuljanak a zimbabweiek életkörülményei. Méltatták, amiért az idén az 54 országot tömörítő Afrikai Unió (AU) elnöki székébe választották.

A Global Times című lap beszámolója szerint a 91 éves politikus Bill Gates Microsoft-vezért és Pak Gun Hje dél-koreai elnököt előzte meg, akik ugyancsak jelöltjei voltak a díjnak. Kiszivárgott, hogy a döntéshozók 76 fős bizottságában mindössze 36-an támogatták Mugabét.


A hírt a nyugati médiában legtöbbször diktátorként emlegetett politikus hazájában az ellenzék és emberjogvédők is megbotránkozással fogadták.

A nem hivatalos Konfuciusz-békedíjra 2010. évi alapítása óta árnyék vetül. Létrehozásának pontos körülményei nem ismeretesek, de feltételezések szerint Liu Hsziao-po ellenzéki aktivista Nobel-békedíjjal történt kitüntetésére válaszul született.

2011-ben bejelentették, hogy megszűntetik, s a kitüntetéstől a pekingi kormányzat is viszonylag hamar elhatárolódott, ám Liu Hao-feng, az alapító művész és egyesülete kitartott mellette.

Első díjazottja Lien Csan egykori tajvani alelnök volt, aki állítólag nem is értesült a “megtiszteltetésről”, majd a szobrot Vlagyimir Putyinnak ítélték oda a díjat és a vele járó 100 ezer jüant (4,3 millió forint), valamint a neves filozófust, Konfucuszt ábrázoló szobrot. Később mások mellett Kofi Annan, volt ENSZ-főtitkár és tavaly Fidel Castro veterán kubai forradalmár, politikus részesült az elismerésben.

Kapcsolódó Cikkek