EUR: 335,32 Ft
CHF: 315,11 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Belföld

Az új határintézkedések óta eseménytelenül telnek az órák

Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák a magyar-horvát zöldhatár alig 24 órával ezelőtti lezárása és a magyar-szlovén határon szombat délelőtt bevezetett ideiglenes határellenőrzés életbe lépése óta – közölte a kormányszóvivő a vasárnap délelőtt Nagykanizsán tartott tájékoztatón.

Kovács Zoltán felidézte, hogy szombaton nulla órakor lépett életbe a magyar-horvát zöldhatáron a határzár, szombat délelőtt pedig a kormány – értesítve a szlovén és az európai uniós feleket – ideiglenes jelleggel, a schengeni kritériumoknak megfelelően állította vissza a határellenőrzést. Utalt rá, hogy ez utóbbit az a rédicsi “incidens” indokolta, amikor mintegy 150 migráns szlovén oldalon megjelent a magyar határ közelében, de azt nem lépte át.


“Gyakorlatilag eseménytelenül telnek az órák” – jelezte Kovács Zoltán.

Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó a tájékoztatón azt mondta: péntek nulla órától szombat nulla óráig a szerb, a horvát és a szlovén határszakaszokon összesen 870 illegális bevándorlóval szemben kellett intézkedni.


Hozzátette, hogy ennek többsége az a 859 migráns, akiket nem sokkal péntek éjfél után, a határzár elrendelésekor Zákánynál még beengedtek Magyarország területére, de már ők sincsenek a térségben. A szerb határszakaszon nyolc, a szlovén határon, Tornyiszentmiklósnál két emberrel szemben intézkedett a rendőrség – mivel ott nincs határzár, ellenük szabálysértési eljárás indul -, az országhatártól távolabb pedig egy embert fogott el a készenléti rendőrség az eltelt 24 órában.

Az összesített adatok szerint idén eddig 390 646 illegális bevándorló ellen kellett intézkedni, közülük 176 424 nyújtott be menekültügyi kérelmet, de ez utóbbi eljárások többségét meg kellett szüntetni, mert az érintettek “eltűntek”. Mostanáig 750 emberrel szemben indult büntetőeljárás – közölte.

A tranzitzónákban 579 migráns nyújtott be menekültkérelmet, a magyarországi menekülttáborokban pedig jelenleg 522-en vannak. Embercsempészés miatt idén eddig 1166 emberrel szemben indított büntetőeljárást a rendőrség – ismertette Bakondi György.

Egy kérdésre válaszolva a miniszterelnöki főtanácsadó elmondta: a csekély mozgás ellenére továbbra is indokolt a nagyszámú katonai és rendőri jelenlét a horvát és a szlovén határon, hiszen még csak alig 24 óra múlt el az újonnan bevezetett intézkedésektől számítva. Figyelemmel kísérik a horvát, a szerb, a macedón és a görög térségből érkező migránsok mozgását, illetve az Ausztriában és Németországban zajló intenzív vitákat a migránshelyzetről.

Arra a felvetésre, hogy a menekültáradat miatt pluszkiadásokra kényszerült települések számíthatnak-e a költségeik megtérítésére, Kovács Zoltán kormányszóvivő elmondta: az önkormányzatoknak megvan a lehetősége arra, hogy vis maior és egyéb alapokból a kiadásaik megtérítését kérjék, erről hamarosan dönteni is fognak. Felidézte ugyanakkor azt is, hogy a kormány legutóbb 17 milliárd forintot hagyott jóvá a migrációs helyzet, illetve az ezzel összefüggő károk rendezésére.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

  Orbán Viktor: Magyarország mindenek előtt!

  Huszonkettedik évértékelő beszédét tartotta tegnap délután Orbán Viktor miniszterelnök a Várkert Bazárban. A kormányfő először első kormányzása idején, 1999-ben tartott évértékelő beszédet a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület felkérésére. A Fidesz elnöke azóta minden esztendő elején áttekinti az előző időszakot, illetve kijelöli a következő időszak kormányzati feladatait.

 • Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

  Elkészült a Lovarda és Főőrség a Várban

   Világszerte is példaértékű lehet a Nemzeti Hauszmann Program keretében megújuló budai Vár és az ahhoz tartozó épületek. Magyarország határidőre, az UNESCO által rögzített tartalmi és formai követelményeknek megfelelően elkészítette a budapesti világörökségi helyszín állapotmegőrzési jelentését.

 • Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Öt százalékkal nőtt tavaly a GDP

  Az elmúlt évben 4,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző évihez képest – jelentette első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal.