EUR: 337,35 Ft
CHF: 317,58 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XV.kerület

Bejártuk a Spirálházat

Megnyílt a Pajtás étterem, zakatolnak a mosógépek a közösségi mosodában, szépül a könyvtár, nemsokára nyit a drogéria. A Praktikus Életmód Iroda és a Családsegítő pedig már tárt ajtóval várja az érdeklődőket. A Spirálházban minden adott, hogy igazi közösségi térré váljon. 

Évi két gyermekével, az egyéves Márkkal és a kétesztendős Biankával járta végig a Spirálházat. A babakocsit még felhozta a lift az emeletre, de lefelé kollégánk segített a spirállépcsőn.


Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

Évi nagyon várja, hogy megnyisson a drogéria (Fotó: Máté Krisztián)

– Azt hiszem, éppen szerelik, de már nem tudtunk várni, hiszen nemsokára ebédidő, haza kell érnem a kicsikkel – mondta az anyuka lapunknak, és hozzátette: nagyon örül az új szolgáltatóháznak. – Várom már, hogy a drogéria is megnyisson. Itt lakunk a szomszéd házban, nagy segítség lesz, hogy csak átsétálok majd a gyerekekkel, ha elfogyott a pelenka, és nem kell messzire mennünk.

Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

A napi menü (Fotó: Máté Krisztián)

Valóban ebédidő volt, ezért benéztünk a Pajtás étterembe is, ahol az aznapi menü fahéjas szilvaleves, fokhagymás csirkemellfilé zöldséggel és gyümölcs, de lehetett halat kérni krumplipürével és csemegeuborkával is.


Gáspár Gáborné és Gáspár Gutman Gábor örömmel jár ide ebédelni minden hétköznap. Az idős házaspár 25 éve a kerületben él.

– Hétvégenként mindig főzök, de hét közben, ha a férjem jól érzi magát, lesétálunk ide enni – mondta a 84 éves asszony.

Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

Gábor bácsi szerint osztályon felüli a koszt a Pajtásban  (Fotó: Máté Krisztián)

– Osztályon felüli a koszt! – erősítette meg a férje.

– Egyetlen kritikai megjegyzésem van, ha szabad ilyet tenni: a sorban állást valahogy meg kellene szüntetni.

– Ugyan már! – legyintett a felesége. – A férfiak nem szeretnek sorban állni! Nincs itt semmi probléma, nagyon jó, hogy újra megnyílt a Pajás!

Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

A retro berendezés a múlté, modern, fényes és tágas az étterem (Fotó: Máté Krisztián)

 

 

A Pajtás egyébként évtizedekkel ezelőtt is legendás étterem volt.

– Régen, amikor még nem nagyon volt iskolai menza, sok szülő fizette be a Pajtásba a gyerekét. Bedobálták a sarokba a táskáikat és rohantak enni – mesélte sorban állás közben egy visszatérő vendég, Béla. – Sokan előre befizettek, mások ételhordókkal jöttek. Ha jól emlékszem, volt idő, amikor délután még zongorista is volt.

Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

Spirálház (Fotó: Máté Krisztián)

 

 

A Spirálház emeletén hatalmas üvegablakos, modern, ízlésesen berendezett könyvtár várja az olvasni vágyókat. A gyerekeknek barátságos kuckót rendeztek be és a tervek között szerepel számos kulturális program is. A könyvek mellett rengeteg dvd és cd között lehet itt válogatni.

Spirálház , mosoda (Fotó: Máté Krisztián)

Nagyüzem a mosodában (Fotó: Máté Krisztián)

 

 

 

Előző lapszámunkban már írtunk a közösségi mosodáról, most pedig megnéztük, hogyan zajlik itt az élet. A betérők segítséget is kapnak, a mosodában pedig varroda is működik. Nemsokára egy internetkávézó is nyílik a modern gépek mellett. Ottjártunkkor éppen a számítógépeket várták, de a kávéautomata már üzemelt.

Kapcsolódó Cikkek