2020. február 21., péntek
Eleonóra

Belföld

Budapesten randevúznak a szellemi tulajdon szakértői

Ha csak néhány nap erejéig is, de a magyar főváros vált a szellemi tulajdonjog központjává, a héten ugyanis nemzetközi konferenciát tartanak  a témáról Budapesten. A rendezvény a földrajzi árujelzők gazdaságban betöltött szerepét járja körül, a téma fontosságát pedig jól mutatja, hogy az ENSZ illetékes főigazgatója is a vendégek között van.

Bendzsel Miklós, szellemi tulajdon, SZTNH

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke (Fotó: MTI)

Közös szervezésben rendez konferenciát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO). A nemzetközi rendezvényt október 20–22. között tartják Budapesten. A téma a földrajzi árujelzők, e tárgykörben kétévente találkoznak egymással a kérdés szakértői. A vendégek között a WIPO főigazgatója, Francis Gurry is feltűnik, akit egyébként Áder János köztársasági elnök is fogadott hivatalában. Az esemény résztvevői között ugyancsak ott van Antonio Campinos, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatal elnöke és Liu Csün-csen kínai ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes is. A szimpóziumon Magyarország is kormányzati szinten képviselteti magát: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter előadást is tartott a konferencia első napján.


A programokat persze nem csak a nagy nevek miatt érdemes végigülni, hiszen a fórum jó lehetőséget teremt arra, hogy a nemzetközi szakértők, az egyetemek képviselői, a földrajzi árujelzők jogosultjai akár egymással, akár a gyártókkal vagy éppen a kormányzati és nem kormányzati szervezetek képviselőivel is eszmét cseréljenek. A rendezvény hivatalos nyelve az angol és a francia, de a szervezők szinkrontolmácsolást is biztosítanak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megállítaná a börtönbizniszt a kormány

  Megállítaná a börtönbizniszt a kormány

  A kormány célja, hogy megállítsa a börtönbizniszt, amely mára több milliárdos iparággá vált – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter az Országgyűlésben a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában.

 • Ma kiderül lesz-e BKV-sztrájk

  Ma kiderül lesz-e BKV-sztrájk

  Sokadjára ül ma össze a BKV cégvezetése és az Egységes Közlekedési Szakszervezet, hogy döntsenek a cégnél dolgozók fizetésemeléséről.

 • Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

  Felszámolják az illegális hulladéklerakókat

  Július 1-jétől életbe lép a klíma- és természetvédelmi akcióterv első pontja, megkezdik az illegális hulladéklerakók felszámolását. Az utak melletti árkokat, a vasútvonalak környékét is kötelező lesz megtisztítani, összegyűjtik az erdők, szántóföldek, települések szélére kihordott hulladékkupacokat is – számolt be Schanda Tamás az M1-en.

 • Gyurcsánynak sikerült szétverni az MSZP

  Gyurcsánynak sikerült szétverni az MSZP

  Kiss László, Óbuda, illetve Szaniszló Sándor Pestszentlőrinc szocialista polgármestere is elhagyja az MSZP-t és jövőhéten csatlakozik a Gyurcsány-párthoz – írja az Index.