EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Sport

Csank: Mi vagyunk az esélyesek!

Norvégia ellen játszik Európa-bajnoki pótselejtezőt a magyar labdarúgó-válogatott. Az első mérkőzés november 12-én lesz idegenben, míg a visszavágót három nappal később rendezik a Groupama Arénában. A Lokál által megkérdezett egykori szövetségi kapitányok közül Csank János ad a legtöbb esélyt csapatunknak, Egervári Sándor és Várhidi Péter viszont egyáltalán nem örül az északi ellenfélnek.

Budapest, 2015. október 8. Böde Dániel gólt fejel a Magyarország - Feröer-szigetek labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a Groupama Arénában 2015. október 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Böde Dániel Feröer-szigetek ellen már fejelt gólt. Norvégia ellen is szükség lesz az erőszakos játékára (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

 

Esélyesek vagyunk, sőt azt gondolom, mi vagyunk az esélyesebbek – mondta Csank János egykori szövetségi kapitány a Lokálnak. – Tudom, hogy a norvégoknak jó játékosaik vannak, Európai-bajnokságokban játszanak, és bár a csapat nem hagyományos északi focit játszik, a fejük északi. Amit elkezdenek, azt játsszák végig, nem nagyon tudnak változtatni, így könnyen kiismerhető a játékuk. Én a dánokat szerettem volna, ám ha azokat az erényeket csillogtatjuk meg a pótselejtezőn, amivel meccseket nyertünk a csoportban, továbbjuthatunk. Szerintem 60 százalék esélyünk van erre.


Bernd Storck: Jól ismerjük a norvégokat
A sorsolás előtt nem volt különösebb preferenciám az ellenfelet illetően, hiszen aki eljut idáig, biztos, hogy kiváló csapat – mondta az mlsz.hu-n Bernd Storck szövetségi kapitány. – Az a kívánságom, hogy idegenben kezdjük a párharcot, teljesült. A norvég futballt nagyon jól ismerjük, egészen kiváló rivális vár ránk. Most arra kell fókuszálnunk, hogy jól felkészítsük az ellenfél játékából a csapatot, majd idegenben szoros mérkőzést játsszunk, annak érdekében, hogy itthon, a közönség támogatásával esélyünk legyen kijutni az Európa-bajnokságra.

Az elmúlt 15 év legsikeresebb szövetségi kapitánya, Egervári Sándor szerint viszont a norvégok sokkal erősebbek, mint a magyar csapat, és a továbbjutáshoz bravúr kell. – Nem mondhatjuk, hogy a legkönnyebb ellenfelet kaptunk – mondta lapunknak Egervári. – A norvég játékosok egyrészt nagyon jó csapatjátékot játszanak, másrészt fizikailag sokkal erősebbek, mint mi. Ráadásul a játékuk sem fekszik nekünk. Gyorsak, erőszakosak, nem véletlen, hogy náluk nagyobb játékerőt képviselő csapatokat is le tudnak győzni. Nehéz két mérkőzésre számítok, bravúr kell a továbbjutáshoz, és bár nem vagyunk esélytelenek, azt kell mondanom, a csoportból könnyebb lett volna másodikként továbbjutni.

 

34 éve nem győztük le Norvégiát

Ha a múltat nézzük, Norvégia ellen a magyar csapatnak pozitív a mérlege, hiszen 17 mérkőzésből  hetet megnyert, öt döntetlen mellett ötször szenvedett vereséget a válogatott. Ám ha a közelmúltat tekintjük, már árnyaltabb a kép, hiszen legutóbb 34 éve sikerült Norvégiát legyőzni, nem mellesleg amikor legutóbb egy csoportban volt a két csapat, idegenben és hazai pályán is négy gólt rúgtak a norvégok.

Egy másik volt szövetségi kapitány, Várhidi Péter sem örül az északi válogatottnak. Szerinte  Szlovénia és Írország ellen lett volna nagyobb esélyünk. – Norvégia nekünk nem kedvező – mondta Várhidi. – Abból a szempontból szerencsések vagyunk, hogy idegenben kezdhetünk. Korábban azt mondtam, harminc százalék esélyünk lenne Norvégia ellen, így, hogy idegenben kezdünk, harmincöt lehet, de ahogy közeledik a meccs, egyre bizakodóbbak leszünk.


 

 

 

 

Tórshavn, 2014. október 14. Gera Zoltán (k), valamint a feröeri Brandur Olsen (b) és Fródi Benjaminsen (j) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők F csoportjában vívott Feröer-szigetek - Magyarország találkozón a tórshavni Nemzeti Stadionban 2014. október 14-én. MTI Fotó: Illyés Tibor

Norvégiának legutóbb Gera Zoltán lőtt gólt, 2006-ban, büntetőből (Fotó:MTI/Illyés Tibor)

Kapcsolódó Cikkek