EUR: 339,51 Ft
CHF: 319,41 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Külföld

Egy év alatt megduplázta vagyonát a leggazdagabb kínai

Egy év alatt jóval több mint duplájára, 13,2 milliárd dollárról 30 milliárd dollárra (8460 milliárd forintra) nőtt Vang Csien-lin kínai üzletember vagyona, aki ezáltal Kína leggazdagabb embere lett.

A 100 leggazdagabb kínai listáját évről évre összeállító Forbes magazin rámutat: a Wanda vállalatcsoport alapítójának és elnökének vagyona annak ellenére szökött a magasba, hogy gyengélkedik a kínai gazdaság, ezen belül a tőzsde, és a cégbirodalom augusztusban egyetlen nap alatt 3,6 milliárd dolláros veszteséget szenvedett el a tőzsdén.


Vang látványos gyarapodása főleg annak köszönhető, hogy tőzsdére dobta csoportjának két leányvállalatát.

“Jó dolog, ha az embernek pénze van” – jelentette ki Vang Csien-lin a lista hétfői közzétételéhez kötődő rövid nyilvános szereplése során. A 61 milliárdos szerint “a gazdagok, főleg a különösen gazdagok, jó emberek”.


Vang szerint jelenleg Kínában jobban megéri játszani a piaci erőkkel és kreatívnak lenni, mint a hagyományos hangyaszorgalomra támaszkodni.

Az AFP szerint vagyongyarapodásának ütemét figyelembe véve a milliárdos vagyona 200 ezer dollárral nőtt azon hét perc alatt, amelyet hétfőn a nyilvánosság előtt töltött.

A főleg az ingatlanbizniszben és a szórakoztatóiparban érdekelt vállalatcsoport vezetője a negyedik helyről ugrott előre az elsőre a Forbes listáján, letaszítva a csúcsról Jack Ma üzletembert, az Alibaba online-kereskedelmi óriáscég emblematikus alapítóját, akinek vagyona 21,8 milliárd dollárra csökkent a New York-i tőzsdén elszenvedett árfolyamveszteség miatt.

A Wanda 2012-ben lett világszerte ismert, amikor 2,6 milliárd dollárért megvásárolta az AMC Entertainment amerikai mozihálózatot. A csoport ez év elején 1,05 milliárd euróért megvette az Infront svájci sportmarketing-ügynökséget, amely egyebek közt a labdarúgó világbajnokság közvetítési jogai fölött rendelkezik. Nemrég 20 százalékos részesedést vásárolt az Atlético Madrid labdarúgóklubban is.

Kapcsolódó Cikkek