EUR: 338,16 Ft
CHF: 318,63 Ft
2020. február 24., hétfő
Szökőnap

Extra

Egy vagyont ért a Titanic étlapja

Kisebb vagyonért, 25 millió forintnyi összegért kelt el a Titanicon felszolgált utolsó ebéd étlapja egy New Yorkban szervezett online árverésen.

A szerdai aukción az elsüllyedt luxushajó 1. számú mentőcsónakjában megmenekült további két tárgyra is lehetett licitálni.


Az étlapot a “pénzes csónakként” emlegetett 1. számú mentőcsónak egyik utasa vitte magával a tragikus sorsú hajóról: a dokumentum árát előzetesen 50-70 ezer dollárra becsülték, ám végül 88 ezer dollárért (25 millió forintért) kelt el a Lion Heart Autographs aukciósház szeptember 30-ára meghirdetett árverésén.

Az aukciót a roncsok megtalálásának 30. évfordulójára időzítették.


Az első osztályon utazó Abraham Lincoln Salomon egyike volt azon maroknyi embernek, akik a sajtó által később “pénzes csónakként” emlegetett mentőcsónakba szálltak be. A negyven férőhelyes csónakban mindössze tizenketten ültek, közülük heten a legénység tagjai voltak.

A híres divattervező Lucy Duff-Gordont és a férjét, Sir Cosmo Duff-Gordont annak idején azzal vádolták meg, hogy lefizette a legénységet, ne induljon további hajótöröttek keresésére. Az ügyben indult nyomozás azonban a vádat alaptalannak találta.

A menükártya szerint sózott marhahúst, gombócot és más ízletes fogásokat szolgáltak fel az utolsó ebéden. Salomon a Titanic törökfürdőjének belépőjét is magával vitte a hajóról, a harmadik, árverésre bocsátott Titanic-relikvia pedig egy levél volt, amelyet Mabel Francatelli, Lucy Duff-Gordon alkalmazottja írt Salomonnak a New York-i Plaza Hotel levélpapírjára, hat hónappal a katasztrófa után. A belépő 11 ezer dollárért (3 millió forintért), a levél pedig 7500 dollárért (2 millió forintért) cserélt gazdát.

A Lion Heart Autographs tájékoztatása szerint a tárgyakat a mentőcsónakban megmenekült egyik túlélő örököse egy férfinak adta, az ő fia bocsátotta most azokat árverésre. A vásárlók személyét nem hozták nyilvánosságra.

Az 1912-ben elsüllyedt legendás óriásgőzös roncsait 1985. augusztus 31-én találták meg az Atlanti-óceán fenekén.

Kapcsolódó Cikkek