EUR: 338,49 Ft
CHF: 317,68 Ft
2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb XXII.kerület

Egyre több a baba nálunk!

A kerületi védőnői szolgálat kilencedik éve szervez a Budafok-Tétényben élő kismamák és csemetéik számára úgynevezett Anyatejes Napot, amelyen egymással és a szakmai szervezetek képviselőivel is találkozhatnak, konzultálhatnak a kisgyermeket nevelő szülők az őket érintő kérdésekről.

A 9. Anyatejes Napon dr. Rostáné Faragó Andrea vezető védőnőtől megtudtuk, Budafok-Tétényben szép lassan növekszik a babák száma.


Anyatejes tombola22

Az anyatejes babák közt tombolát is kisoroltak a védő nénik

– Idén legalább ötvennel több gyerek született, mint tavaly. Ami a szoptatást illeti, a kerület jóval a 22 százalékos országos átlag felett van. Nálunk a kicsik 46 százaléka féléves korig csak anyatejen él, és egyharmaduk még egyéves kora után is szopik – számolt be a Lokálnak a jó hírekről a vezető védőnő. Hozzátette, az eredményhez az is hozzájárul, hogy a kerületben dolgozó 16 körzeti és 5 iskolai védőnő jó munkát végez, és a védőnői szolgálat rendszeresen tart ehhez hasonló összejöveteleket.

– Minden évben szeptember végén rendezzük meg az Anyatejes Napot, amelyhez az önkormányzat biztosítja számunkra a helyet és több mint 90 szponzor segíti munkánkat. Novemberben a baba-elsősegélynyújtásról tartunk tanfolyamot, Mikuláskor és húsvétkor pedig játszóházat rendezünk – ismertette a közös baba-mama találkozó időpontját Faragó Andrea. A vezető védőnő azt is elmondta, az Anyatejes Napon mindig megünneplik azokat az anyukákat, akik a saját gyermekeik mellett másoknak is adnak le anyatejet.


– Volt már olyan anyukánk is, aki három gyerek mellett, mindháromnál fejt le pluszban tejet azok számára, akiknek nem volt. Köszöntöttünk olyan anyukát is, akinek már az anyukája is adott tejet. A jó példa így is öröklődik.

Anyatejes huplén22

A Huple felfordítva is mozgáskoordinációs eszközként szolgál

Az Anyatejes Napon részt vett a Gézengúz Alapítvány is. Cs. Balog Réka gyógypedagógus, a Tolcsvai utcában működő budafoki intézet vezetője elmondta, alapítványuk a koraszülött, eltérő fejlődésű, sérült csecsemők gondozásával foglalkozik. A szakember hozzátette, nagyon nagy hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is.

Anyatejes hupléban22

A Hupléban játék közben vizsgálják a kicsik mozgásfejlettségét

– Egyéni és csoportos órákon foglalkozunk mozgás-, értelmi és beszédfejlesztéssel. Havonta egyszer neurológus doktornő is rendel nálunk és emellett művészetterápiát is alkalmazunk a gyógyításban.

A kerületi Gézengúzok a [email protected] oldalon vagy a 20/507-5027-es telefonszámon érhetők el.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.