EUR: 352,22 Ft
CHF: 333,02 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

Elhunyt Göncz Árpád volt köztársasági elnök

Életének 94. évében, családja körében elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke kedden – tudatta a család nevében Gulyás András titkárságvezető az MTI-vel. Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, a kormány és a parlamenti pártok is részvétüket nyilvánították.

Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. Az első szabad választások után az új Országgyűlés alakuló ülésén házelnök lett, és ő látta el az ideiglenes köztársasági elnöki teendőket is. A Magyar Demokrata Fórum és a Szabad Demokraták Szövetsége megegyezése alapján választotta a parlament augusztusban öt évre a Magyar Köztársaság elnökévé, majd mandátumának letelte után, 1995. június 19-én újraválasztották.


Budapest, 2012. február 10. Göncz Árpád volt köztársasági elnök részt vesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott ünnepségen, ahol családja és barátai köszöntötték a kilencvenedik születésnapját ünneplő államfőt. MTI Fotó: Cseke Csilla

Budapest, 2012. február 10.
Göncz Árpád volt köztársasági elnök részt vesz a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban tartott ünnepségen, ahol családja és barátai köszöntötték a kilencvenedik születésnapját ünneplő államfőt.
MTI Fotó: Cseke Csilla

Áder János köztársasági elnök a volt államfőre emlékező nyilatkozatában azt írta: Göncz Árpád történelmi időkben lett államfővé, és illő, hogy emléke történelmi személyiségként maradjon meg emlékezetünkben. Az aradi vértanúk nemzeti gyásznapján, 93 esztendős korában eltávozott az élők sorából Göncz Árpád, az 1990-ben ismét szabaddá és függetlenné vált Magyarország első köztársasági elnöke. Személyében olyan honfitársunkat veszítettük el, aki a hazafiság, a demokrácia és az emberiesség európai értékrendjéhez volt hű egész életében. Jogászként az igazságot, hazafiként a szabadság ügyét, íróként a kimondott szó felelősségét, politikusként és államfőként az emberi tisztességet képviselte – írta Áder János a Köztársasági Elnöki Hivatal honlapján közzétett megemlékezésében.

Orbán Viktor miniszterelnök az MTI-hez eljuttatott részvétnyilvánításban a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség elnöksége nevében együttérzését fejezte ki. Azt írta: tisztelettel őrizzük emlékezetünkben Göncz Árpád volt államfőt, aki aktív és fontos politikai szereplője volt azoknak az éveknek, amelyekben Magyarország a diktatúrából a demokráciába való átmenet útjára lépett.


A kormány részvétnyilvánításában, amelyet a Kormányzati Információs Központ juttatott el az MTI-hez, az állt, hogy Göncz Árpád, a rendszerváltás utáni szabad Magyarország első demokratikus úton megválasztott köztársasági elnöke tíz éven keresztül legjobb tudása szerint szolgálta az újjászülető magyar demokráciát. A kormány – a családdal egyeztetve – a későbbiekben gondoskodik a méltó temetésről – írták.

Az Országgyűlésben néma felállással emlékeztek Göncz Árpádra kedden délután. Az ülésteremben az elnöklő Hiller István jelentette be a volt államfő halálát. “Már életében legenda volt” – mondta Hiller István Göncz Árpádról.

Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is megemlékezett Göncz Árpádról államfőről, Twitter-oldalán osztotta meg üzenetét: “Isten nyugosztalja Göncz Árpádot!”

A KDNP szerint Göncz Árpád személye és élete összefonódott Magyarország legújabb kori történelmével, a rendszerváltás időszakával. Mint írták, a Kereszténydemokrata Néppárt megrendüléssel fogadta a hírt az első demokratikusan megválasztott államfő, Göncz Árpád haláláról. A KDNP együttérzését fejezi ki a gyászoló családnak abban a tudatban, hogy az élők sorából eltávozott államfő emléke és munkássága nem merül feledésbe.

Az MSZP szerint Göncz Árpád a nemzeti egység jelképe volt életútjával, gondolkodásával. A volt köztársasági elnök a védtelenek szolgálója volt, plebejus attitűdű, s közben végtelenül bölcs és művelt államférfi. Tóbiás József, a szocialista párt elnöke közölte azt is, hogy szívből gyászolja Göncz Árpádot, aki számára mérce, példa és jelkép is. Az ellenzéki politikus szerint elnöki pályafutása örök mérce minden politikusnak a hatalomhoz való egyedül lehetséges és tisztességes viszonyhoz.

Budapest, 2015. október 6. Gyászlobogó Göncz Árpád volt köztársasági elnök házán 2015. október 6-án. Ezen a napon, életének 94. évében, családja körében elhunyt a Magyar Köztársaság korábbi elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. MTI Fotó: Kovács Attila

Budapest, 2015. október 6.
Gyászlobogó Göncz Árpád volt köztársasági elnök házán 2015. október 6-án. Ezen a napon, életének 94. évében, családja körében elhunyt a Magyar Köztársaság korábbi elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője.
MTI Fotó: Kovács Attila

Az LMP szerint Göncz Árpád mind a II. világháború alatti antifasiszta mozgalomban, mind az 1956-os forradalom idején, majd Bibó István és társai koncepciós perében fontos és példamutató szerepet töltött be. “A rendszerváltozás utáni Magyar Köztársaság első elnökének emlékét tisztelettel őrizzük. Nyugodjék békében!” – közölték.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom közleményben fejezte ki részvétét az elhunyt Göncz Árpád családja felé.

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke Facebook-bejegyzésében azt írta: a harmadik köztársaság alapító atyáinak egyik legkiválóbbika volt Göncz Árpád. Úgy fogalmazott: az 1956-os forradalmár “nem egyszerűen alámerülve” várta a történelem jobbrafordulását, hanem a demokratikus ellenzék aktív alakjaként segítette a rendszerváltozás előkészítését.

Göncz Árpád egy igazi elkötelezett liberális demokrata volt – írta az Együtt elnöksége az MTI-hez eljuttatott gyászközleményében. Bajnai Gordon, a párt volt vezetője úgy emlékezett, hogy Göncz Árpád milliók számára tette szerethető, megérthető és megérinthető rendszerré az újjászülető magyar demokráciát.

A Magyar Liberális Párt szerint Göncz Árpád életútja minden liberális demokrata számára példaértékű, a volt köztársasági elnök halálával egy igazi államférfit és egy valódi liberális demokratát veszítettünk el.

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke közleményében hangsúlyozta: Göncz Árpád feladatvállalásában úgy államférfiként, mint emberként példát mutatott. Nemzet és liberalizmus összekapcsolódott benne, plebejus maradt köztársasági elnökként is, halálával a haza egy államférfit veszített – fogalmazott a korábbi házelnök, aki őszinte részvétét fejezte ki a családnak.

Tarlós István főpolgármester közleményben fejezte ki részvétét Göncz Árpád volt köztársasági elnök elhunyta miatt a családnak. A főpolgármester “egyúttal fejet hajt a rendszerváltozás folyamatában meghatározó szerepet játszott államférfi emléke előtt”.

Kapcsolódó Cikkek