2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Félmilliónál is több menekült érkezett idén Görögországba

Átlépte a félmilliót azoknak a menekülteknek, illetve migránsok a száma, akik az Égei-tengeren keresztül érkeztek az idén Görögországba – közölte kedden az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR), amely szerint az újonnan érkezők száma a tél közeledtével folyamatosan nő, hétfőn több mint nyolcezren keltek át.

“Újabb drámai határt léptünk át, a hétfőn érkezett nyolcezer emberrel számuk elérte az 502 ezret” – mondta Melissa Fleming, az UNHCR szóvivője.


Hozzátette, jelenleg hozzávetőleg 27 500 migráns és menekült várakozik a görög szigeteken, míg a Kathimerini görög konzervatív lap rendőrségi forrásokra hivatkozva 29 ezer emberről tud.

A szóvivő szerint a legfontosabb Görögországban és Európa más részein, hogy a migránsokat megfelelő körülmények fogadják, e nélkül ugyanis Fleming szavai szerint a menekültek szétosztásáról szóló program – amelyről az Európai Unió szeptemberben döntött – veszélybe kerülhet, és akár meg is bukhat.


Joannisz Mucalasz migrációsügyi miniszterhelyettes a görög rádióban kedden elhangzott nyilatkozata szerint Görögország mintegy 10 ezer menedékkérőt fogadhat be a menekültek szétosztására vonatkozó európai uniós terv keretében, de nem kívánja, hogy országa egy hatalmas menekülttáborrá változzon.

A görög parti őrség közleménye szerint kedd reggel két komphajó érkezett 2336 menekülttel a fedélzetén Athén kikötőjébe, Pireuszba a Leszbosz és Híosz szigetekről, és további két hajó érkezését is várták közel 5 ezer menekülttel. A parti őrség előző nap folyamán 541 embert mentett ki az Égei-tenger vizéből.

A görög tervek szerint öt égei-tengeri szigeten – Leszboszon, Híoszon, Számoszon, Léroszon és Kószon – létesítenek menedékkérő-regisztrációs központot. Ezekben regisztrálják majd az Európai Unióba érkező menekülteket, rögzítik személyazonosságukat, ujjlenyomatot vesznek tőlük, és megindítják a menedékkérésre vonatkozó hivatalos eljárásokat. Az ERT1 görög állami televíziós csatorna értesülései szerint a már működő leszboszi központ elérte a maximális kiterheltségét. Naponta 2500 embert tudnak Leszboszon regisztrálni, jelenleg azonban 5 ezren várakoznak, és a menekültek áradata nem ér véget. Ha a másik négy központ is elkezd működni – mondta Mucalasz – a helyzet javulása lesz várható a szigeteken.

Törökország szándékosan engedi tovább a javarészt szíriai származású menekülteket – vélik a görög rendőrségi és a parti őrségi források. Ankara ily módon további nyomást akar gyakorolni az EU-ra. Ezáltal pedig további segélyösszegekhez kíván jutni, illetve a török állampolgárok európai uniós vízumkényszerének feloldását akarja elérni.

Kapcsolódó Cikkek