EUR: 336,83 Ft
CHF: 317,13 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Egyéb XVII.kerület

Felturbóznák a patakpartot

Van egy eldugott terület a Rákos-patak partján, amely most csak a Cinkotai útról közelíthető meg könnyen. A civilekből álló ZöldXVII-mozgalom modern pihenőhelyet varázsolna a területre, hogy néhány méterre a főúttól nyugalomra lelhessenek az itt élők.

Rákospatak, lakóházak, tó, sütögetés, tópart (Fotó: Keresztesi Balázs)

A lehetőség adott, hogy hangulatos hely legyen
(Fotó: Keresztesi Balázs)

Sokan laknak a közelben, akik biztosan örömmel vennék, ha a patakparton kényelmesen le lehetne ülni, még akár összejöveteleket is lehetne rendezni, amit egy kis sütögetéssel is meg lehetne fejelni. A Rákos-patak, Cinkotai út, Fülöpszállás utca által határolt félreeső rész nehezen megközelíthető, viszont komoly lehetőségeket lát benne a ZöldXVII elnevezésű civil mozgalom.


Tószépítés, bográcsozás, patakjövőtervezés Kozák Balázs Maros mozi ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A ZöldXVII tervezés közben
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Kevesen ismerik, jobbára horgászok és illegális szemétlerakók járnak erre. Az önkormányzaté a terület, ők szállítják el rendszeresen az itt hagyott hulladékot foglalta össze röviden Kozák Balázs, a környezetvédelmi csoportosulás vezetője, hogy mit kell tudni a területről. A baráti társaságként alakult ZöldXVII-hez egyre többen csatlakoznak, és szabadidejükben azon dolgoznak, hogy élhetőbbé tegyék a kerületet.

 Egy uniós pályázat segítségével igyekszünk megszépíteni a környezetet. Olyan programot szeretnénk szervezni, amelyen belül meg tudjuk tisztítani a területet. Kialakítanánk bejáratot is, mert a korábbi palló is eltűnt, és a jelenlegi betonmaradványok helyett kulturált teret hoznánk létre, ahol összejöveteleket lehetne tartani. Ez a feladat tavaszra marad, most ősszel előbb tisztítunk, jövőre pedig felturbózzuk a helyet.


Rákospatak, lakóházak, tó, sütögetés, tópart (Fotó: Keresztesi Balázs)

Felújításra szorul a patakpart
(Fotó: Keresztesi Balázs)

A tereprendezés során megritkítanák az aljnövényzetet és fákat, ezzel némileg szűrhetők lennének az illegális szemétlerakók, hiszen egy jól belátható szakaszon talán nem hagynak ott hulladékot.

– Tudom, ezzel nincs megoldva a probléma, majd viszik máshova, de szépen lassan haladva, talán meg lehet tisztítani az ehhez hasonló területeket. Egyre többen csatlakoznak hozzánk, hogy élhetőbbé tegyük a környezetünket.

Kapcsolódó Cikkek