EUR: 338,98 Ft
CHF: 318,63 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Belföld

Hatoslottó, magyar film – 16 milliárdos támogatás

Idén már negyedik éve, hogy a magyar filmgyártás fő bevételi forrását a Hatoslottó játékadója adja. Az együttműködés eredményeként milliárdok jutnak a hazai produkciók támogatására.

Valamivel több, mint öt és fél milliárd forintot juttatott a Szerencsejáték Zrt. tavaly a Magyar Nemzeti Filmalapnak – tájékoztatta a Lokált a szervezet. Az összeg csaknem nyolcvan százalékát a Hatoslottó után befolyt játékadó tette


Van okunk az ünneplésre

A Szerencsejáték Zrt. támogatásának köszönhetően kerül megrendezésre az őszi Filmünnep is. Október 15-én ismét megkezdődik a hazai mozizás 4 napos ünnepe, mely kedvezményes jegyárakkal (730 Ft – 2D, 930 Ft + szemüveg – 3D), közönségtalálkozókkal, premier előtti vetítésekkel várja a filmek szerelmeseit 20 Cinema City moziban országszerte. Október 15-18. között 30 különböző filmet láthat a közönség, melyek között két magyar alkotás is először kerül bemutatásra. Közönségtalálkozóval egybekötött premier előtti vetítésen kerül bemutatásra Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című, Ónodi Eszter főszereplésével készült filmje. Horváth Lili, a Szerdai gyerek rendezőjével és filmjének szereplőivel is személyesen találkozhatnak az alkotásra jegyet váltók.

ki, ezt pótolta ki a cég a társasági adójából származó, mintegy egy milliárd forintos extra támogatással. A Filmalap finanszírozását 2012 januárja óta a Szerencsejáték, azon belül is a Hatoslottó biztosítja. Az erről szóló törvény értelmében utóbbi játék játékadójának nyolcvan százaléka a Filmalap költségvetését gazdagítja. A Szerencsejáték lapunknak küldött válaszaiból az is kiderül, hogy mind a finanszírozás módja, mind pedig annak aránya hosszú távon megoldott.

Ez azért is jó hír, mert a valóban minőségi magyar alkotások egyik záloga a Filmalap stabil gazdálkodása. Ez most adott, így ennek is betudhatóan olyan nemzetközileg is elismert alkotások kerülhettek filmvászonra, mint a Fehér isten, a Liza, a rókatündér, vagy éppen a Saul fia. Ugyan az még kérdés, hogy idén a Szerencsejátéktól összesen mennyi pénz érkezik a Filmalaphoz (az eseti jellegű támogatásokról a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő dönt, ez 2014-ben és 2013-ban is 1,2 milliárd forint volt), a Hatoslottó után kifizetett közvetett támogatások várhatóan a tavalyihoz hasonlóan, négy milliárd forint körül alakulnak majd.


Mindez egyúttal azt is jelenti, hogy az idén már a negyedik évében járó támogatási rendszernek köszönhetően a Szerencsejáték 2012 és 2014 között csaknem 16 milliárd forinttal járult hozzá a magyar filmek elkészítéséhez.

Kapcsolódó Cikkek