2020. február 26., szerda
Géza

Egyéb XI.kerület

Henrik atya: Kell egy hely!

Gável atya hittanterem11

Henrik atya a plébánia ebédlőjében rendezte be az alkalmi hittantermet

Új plébánosa van az albertfalvi Szent Mihály-templomnak. Dr. Gável Henrik éppen hogy csak berendezkedett, elkezdődött a tanév a hittanoktatással, és jött a Szent Mihály-napi búcsú. Henrik atyától azt kérdeztük közelgő születésnapja előtt, hogy érzi magát új szolgálati helyén.

– Sok tekintetben dèja vu érzésem van itt. A pestszentlőrinciek is úgy tekintették, hogy Budapestet valamikor Pestszentlőrinchez csatolták, és az Albertfalván élők is hasonlóan vannak ezzel. Ez a jó értelemben vett kisvárosias, lokálpatrióta hangulat nem idegen tőlem – árulta el Henrik atya. A plébános hozzátette, a hitét aktívan megélni kívánó közösség van itt Albertfalván.


Gável Henrik11

Dr Gável Henrik

– Több hittancsoport is működik, most már az óvodásoktól az iskolásokon át a gimnazistákon, főiskolásokon keresztül a házasokig minden korosztály tanulhatja hitünk alapjait. Az egyházközség területén van a Don Bosco Katolikus Óvoda és Általános Iskola is, az itteni hitoktatás helyben történik, de az egyházközséghez tartozó gyerekek elsőáldozásra való felkészítése az én feladatom. A saját hittanosainkkal azonban a hideg idő beálltával nincs egy hely, ahol leülhetnénk – mondta Henrik atya, miután megmutatta, hogy a plébánia ebédlőjébe hordta be a kispadokat a teraszról a délutáni hittanhoz, és a kétszárnyú ajtóra akasztotta fel az alkalmi írótáblát.

– Az nem lehet, hogy folyton asztalokat pakoljunk, ha hittant akarunk tartani 20-25 főnek. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen élő egyházközségnek szüksége lenne egy helyre, ahol a templomi liturgia után összegyűlhetünk beszélgetni. Nem valamiféle luxusigényekről van szó, egy egyszerű terem is megfelel, ahol méltóképpen élhetjük meg ünnepeinket akkor is, ha esik az eső. Gondolom, civil, egyházi, önkormányzati összefogással nem sok pénzből is létre tudnánk hozni egy ilyen közösségi termet. Ennek megvalósításán dolgozom most.


Kapcsolódó Cikkek