2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XII.kerület

Hétszáz csillagszemű köszöntötte Tímár Sándort

Fotó: Kanyó Béla

Tímár Sándor együtt táncolt csillagszemű tanítványaival

Fotó: Kanyó Béla

Tímár Sándor és felesége, Tímár Böske

Fotó: Kanyó Béla

A tokiói és kiotói csillagszeműek is eljöttek a mester köszöntésére

Tímár Sándor, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar koreográfus, táncpedagógus, a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes alapítója régi és jelenlegi tanítványaival ünnepelte 85. születésnapját. A Hegyvidék díszpolgára boldog, hogy láthatja kiteljesedni élete munkájának eredményét.

A családjával a Virányosi úton élő mester a Virányosi Közösségi Házban valamint a MOM Kulturális Központban is tart Csillagszemű-próbákat feleségével és legfőbb munkatársával, Tímár Böskével.


– Huszonhat éve jöttünk a Virányosi útra lakni, előtte öt évig a Rózsadombon, tizenkettőt pedig Hűvösvölgyben éltünk, most is átjárok a Budagyöngyébe megvenni az újságot. Nagyon szeretjük a házunkat és a hozzá tartozó parkot is, ahol százéves fák alatt pihenhetünk. Sári lányunk a közeli MOME-n tanul fotóművész szakon – mesélte Tímár Sándor, aki több, mint negyven éve él boldog házasságban Böskével, öt gyermeket neveltek fel közösen. Tímár Sándor huszonkét éve alapította Csillagszemű Gyermektáncegyüttest ötven fővel, a létszám mára nyolcszázra nőtt.

– Budapesten és vidéken, sőt Japánban is vannak már csillagszeműek. Óriási megtiszteltetés, hogy a születésnapi köszöntésemre Tokióból és Kiotóból is eljöttek a táncosok, akik ezzel egész éves szabadságukat használták el a kedvemért – tudtuk meg a 85 esztendős élő legendától.


Tímár Sándor egyedülállót alkotott a szakmában már a tanítványok sokaságát tekintve is. A 800 fős csillagszemű csapatból 700-an táncoltak a születésnapján, mellettük felléptek a 70-es években általa a pályán elindított első generációs népzenészek is. A mai magyar néptáncművészeti élet minden kiemelkedő képviselője jelen volt a színpadon.

– Boldog vagyok. Kevés embernek adatik meg, hogy valakit ennyi jelenlegi és régi tanítvány, zenész, énekes, táncos együtt köszöntsön! Nagy öröm számomra látni a munkám eredményét, amit most már a feleségem és a házasságunkból született nagyfiam, Misi visznek tovább abban a Csillagszemű Alapítványban, ami száz százalékban a mienk és mi működtetjük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.