2020. február 22., szombat
Gerzson

Béren kivüli juttatás

Hidegen és melegen is ajánlott az Erzsébet-utalvány

Januárban lesz négyéves az Erzsébet-utalványcsalád, amely mára hattagúvá bővült. Legkedveltebb közülük változatlanul a sárga színű étkezési utalvány.

Lassan négy éve, hogy a parlament elfogadta azokat a törvénymódosításokat, amelyek értelmében 2012-től a béren kívüli juttatási elemek közé emelte a munkavállalók és munkáltatók számára kedvezményes adózású Erzsébetutalványt. Ennek kibocsátására a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, forgalmazására pedig az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. kapott kizárólagos jogot. A vonatkozó jogszabályok kikötötték, hogy az ebből származó bevételeket csakis üdültetési célokra, valamint egyéb szociális programokra lehet fordítani.


Az Erzsébet-utalványcsalád első tagja 2012-ben került bevezetésre. Az Étkezési Erzsébet-utalvány a munkavállalók kényelmét szolgálja, hiszen kész ételek vásárlására éppúgy fordítható, mint a melegkonyhás vendéglátóhelyek szolgáltatásainak igénybevételére. Fontos, hogy az utalvány felhasználása Magyarországra terjed ki. Már az első hetekben látszott, hogy az utalvány fogadtatása rendkívül pozitív, hiszen februárig mintegy 1,2 millió munkavállaló igényelt étkezési utalványt. Ez a szám az évek során tovább emelkedett (több mint kétmillióra), és ma már 50 ezer cég választja munkavállalói részére a béren kívüli juttatás ezen formáját. Az Erzsébet- utalványokat országszerte több mint 58 ezer helyen fogadják el.

Talán a népszerűségi mutatók alakulásának is betudhatóan 2013-tól a kezdeti ötezer forintról nyolcezer forintra emelkedett az egy hónapban kedvezményesen adható Erzsébet Étkezési- utalványok összege. A munkáltató természetesen e határ felett is támogathatja a dolgozóit, ebben az esetben az utalványt terhelő adó is emelkedik. Kevesen tudják, de az Erzsébet- utalvány az Országgyűlés döntése értelmében, már nem csak béren kívüli, hanem szociális juttatásként is adható. Az önkormányzatoknak lehetőségük van arra, hogy Étkezési, Ajándék, Iskolai, valamint Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány formájában, természetbeni juttatásként segítse a szociálisan rászorulókat. Az étkezési utalványok mostanra nemcsak megrendelhetőek, hanem a postán is megvásárolhatók 300, 400, 500, 600 és 1000 forintos címletekben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Nem engedték el nyaralni? Nincs egyedül!

  Minden harmadik munkavállaló szerint nehézkes a nyári szabadságok kivétele, minden második dolgozó pedig arról is beszámol, hogy előfordult már vele, hogy nem engedték az előre tervezett időpontban szabadságra menni.

 • Az unalom is káros lehet az egészségre

  Az unalom is káros lehet az egészségre

  Azt hallották, hogy egy francia alkalmazott beperelte a munkáltatóját arra hivatkozva, hogy az állásában „zombivá unatkozta” magát, ez pedig szakmailag „meggyilkolta” őt?

 • Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  Erzsébet-utalvánnyal gyerekjáték az iskolakezdés

  A Lokál Extra négy oldalas mellékletében azt mutatjuk be, miért éri meg az Iskolai Erzsébet-utalványt, illetve az Erzsébet-utalvány Plusz kártya Iskolai-zsebét választani, ha tanszervásárlásról van szó.