2018. december 18., kedd
Auguszta

Külföld

Horvát államfő: minden országnak joga van megvédeni határait

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán újságíróknak.

A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra.


Kolinda Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy ez nem ront Horvátország és Szlovénia viszonyán.

“Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen” – mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.

“Továbbra is kommunikálnunk kell egymással, mert a migrációs válság összetett probléma, amellyel mindannyian egyformán nézünk szembe és nem tudjuk külön-külön megoldani, csak európai és globális szinten” – hangsúlyozta.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette.

A szlovén hadsereg, amelynek kötelékében körülbelül 7000 szolgálnak, segíteni fogja a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé.

Miro Cerar szlovén kormányfő a törvénymódosítással kapcsolatban azt mondta: mindössze a kiigazító intézkedésről van szó, amennyiben nagyobb migrációs nyomás nehezedne a határokra. “A katonaság eddig is sikeresen együttműködött a rendőrséggel és logisztikai segítséget nyújtott számára” – húzta alá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mélypontra süllyedt a francia államfő népszerűsége

    Mélypontra süllyedt a francia államfő népszerűsége

    Mélypontra süllyedt Emmanuel Macron francia elnök népszerűsége az elmúlt hónapban a sárgamellényesek franciaországi tiltakozásai nyomán, miközben úgy tűnik, hogy a radikális jobboldal vezetője, Marine Le Pen nagy előnyt kovácsolt a helyzetből – ezek a fő következtetései az Odoxa francia közvéleménykutató-intézet kedden ismertetett felmérésének.

  • A Bambi-filmmel büntetik az amerikai orvvadászt

    A Bambi-filmmel büntetik az amerikai orvvadászt

    Szabadságvesztésének letöltése alatt legalább havonta egyszer meg kell néznie egy amerikai orvvadásznak a Walt Disney filmstúdió Bambi című 1942-es animációs filmklasszikusát, amelyben egy kis szarvasborjú vadorzók miatt veszíti el anyját.