2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Horvát államfő: minden országnak joga van megvédeni határait

Minden országnak joga van úgy megvédenie a határait, ahogy jónak látja – mondta Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő szerdán újságíróknak.

A köztársasági elnök arra reagált, hogy a szlovén parlament engedélyezte a katonaság kivezénylését a szlovén-horvát határra.


Kolinda Grabar-Kitarovic reményét fejezte ki, hogy ez nem ront Horvátország és Szlovénia viszonyán.

“Erre nem szabad úgy tekinteni, mintha támadást intéztek volna Horvátország ellen” – mondta, majd hozzáfűzte: a szlovénok egyszerűen védik a schengeni határokat és saját területüket.

“Továbbra is kommunikálnunk kell egymással, mert a migrációs válság összetett probléma, amellyel mindannyian egyformán nézünk szembe és nem tudjuk külön-külön megoldani, csak európai és globális szinten” – hangsúlyozta.

A szlovén parlament szerda hajnalig tartó, több mint ötórás maratoni vita után felhatalmazta a hadsereget arra, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek az ország határainak megvédésében a Szlovéniába érkező közel-keleti menekülthullám közepette.

A szlovén hadsereg, amelynek kötelékében körülbelül 7000 szolgálnak, segíteni fogja a rendőrséget a 670 kilométer hosszú szlovén-horvát határon, amely egyben a schengeni övezet határa is. A katonák a rendőrökkel együtt fognak járőrözni, hozzájuk hasonlóan intézkedhetnek a migránsokkal szemben, amit az eddig hatályos törvény nem tett lehetővé.

Miro Cerar szlovén kormányfő a törvénymódosítással kapcsolatban azt mondta: mindössze a kiigazító intézkedésről van szó, amennyiben nagyobb migrációs nyomás nehezedne a határokra. “A katonaság eddig is sikeresen együttműködött a rendőrséggel és logisztikai segítséget nyújtott számára” – húzta alá.

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Már nem viszket!

    A nap képe: Már nem viszket!

    Biztosan sokak számára ismerős az a pillanat, amikor oltári módon elkezd viszketni a hátunk egy olyan pontja, amit szinte lehetetlenség elérni. Ilyenkor jön az, hogy minden lehetséges módszert megragadva igyekszünk enyhíteni a viszkető érzésen akár egy ajtófélfához dörzsölve, vagy egy fakanállal a kezünket meghosszabbítva elérni testünk irritált részét.