EUR: 339,23 Ft
CHF: 318,49 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb XIX.kerület

Imádták az ovisok az állatmustrát

Sárkánygyík, törpesün és madárpók is megtalálható a magyar Ace Ventura kínálatában. Both Zoltán izgalmasabbá teszi a tanórákat vagy az ovis foglalkozásokat azzal, hogy egzotikus, jobbára a tévéből ismert állatokat mutat be közelről a gyerekeknek. Legutóbb a Bóbita Óvodában aratott nagy sikert.

Állatok a Bóbita óvodában. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Both Zoltán és kedvenc sárkánygyíkja
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Jó néhány állat van otthon, amit be tudok mutatni a gyerekeknek. Ezek mind jól nevelt, békés, kézhez szokott példányok, én neveltem őket, száz százalékig megbízom bennük – mondta a Lokálnak Both Zoltán, a tévéből is ismert vadállatbefogó, mielőtt a Havanna telepen lévő Bóbita Óvodában belépett volna a terembe. – Persze attól is függ, melyikkel érkezem, hogy óvodába vagy iskolába hívnak. Kígyók, sárkánygyíkok, siklók, pókok, törpesünik alkotják a választékot. Nem is lehet egyszerre sokat megmutatni, hiszen egy osztály vagy egy csoport, mire végighallgat és egyenként meg is simogatja az állatokat, elrepül a rendelkezésre álló idő.


Gyakran hívják előadást tartani iskolákba, óvodákba, ahol a reakciók rendre ugyanazok. Elmondása szerint elsőre sokan félnek, mert nem ismerik jól az állatokat.

– Az emberek kilencven százaléka fél ezektől az állatoktól, még a biológiatanárok is. Aztán annyira elengedik magukat, hogy már azt sem tudom, kinek a nyakában van a kígyóm. Az a kép él az emberekben, hogy a kígyó nyálkás, miközben abszolút száraz tapintású a bőre. Egy ilyen bemutatóval közelebb hozhatjuk őket a „fenevadakhoz”, amikről a tévében látnak, hallanak fals információkat. Rossz oldalukról mutatják be őket, hogy emberevők, ránk támadnak, közben én megmutatom az igazi, békés arcukat.


IMG_0870

Mindenki meg akarja tapintani a gyíkot

Zoli előadása végén mindig az erdőről mesél, és játékos formában felhívja a gyerekek figyelmét, óvják környezetüket, az állatok otthonát. Hangsúlyozza, ha úgy van, bátran szóljanak rá az erdőben dohányzókra, szemetelőkre.

– Természetes, hogy ezt szóba hozom, Magyarország élővilágát óvni kell. Azzal, hogy a gyerekek közeli kapcsolatba kerülnek az állatokkal, nekik is fontossá válhat a környezet védelme.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.