EUR: 338,46 Ft
CHF: 317,63 Ft
2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Iskolai ámokfutások az Egyesült Államokban

Lövöldözés volt csütörtökön egy egyetemen az Oregon állambeli Roseburgban, az első jelentések szerint legkevesebb tizenöten meghaltak és sokan megsérültek. Az Egyesült Államokban az elmúlt tizenhárom évben számos hasonló tragikus eset történt.

2002. január 15. – New Yorkban lövöldözés volt a Martin Luther King Jr.-ról elnevezett középiskolában. A lövöldözés során két 16 éves fiú megsebesült.


2002. január 16. – Lövöldözés volt a virginiai Grundy településen működő jogi felsőoktatási intézményben. Hat embert lőttek meg, közülük hárman – köztük az intézmény dékánja is – meghaltak. Az ámokfutó az intézmény egy felfüggesztett hallgatója volt.

2002. október 29. – Tucsonban, Arizona állam egyetemén egy 41 éves bukott diák lelőtte három tanárát, majd magával is végzett.


2004. november 24. – Indiana szövetségi államban, Valparaisóban a tanítás megkezdése előtt nyolc társát sebesítette meg késével egy diák.

2006. szeptember 17. – A coloradói Bailey város középiskolájába egy ismeretlen férfi hatolt be, lövöldözni kezdett, majd hat diákot túszul ejtve bezárkózott egy terembe. A fogva tartott túszok kiszabadításakor a férfi egy diáklányt súlyosan megsebesített, majd öngyilkos lett.

2006. október 2.- Lövöldözés tört ki egy túszszedő akció közben az amerikai Pennsylvania államban az amis vallási közösség iskolájában. A vérengzésnek öt halálos áldozata volt, köztük a lövöldöző.

2007. április 16. – Blacksburgben, a virginiai műszaki egyetemen egy huszonhárom éves diák 32 embert (30 diákot és két tanárt) lőtt le, majd önmagával is végzett.

2007. május 8. – Lelőtt egy embert és megsebesített két másikat egy 19 éves amerikai egyetemista, aki lövöldözni kezdett egy lakásban a fresnói Kaliforniai Állami Egyetem kampusza közelében.

2008. február 15. – A Chicagótól nyugatra fekvő Northern Illinois Egyetemen egy fegyveres tüzet nyitott egy előadóteremben a diákokra. Hatan meghaltak, tizenhatan megsebesültek. Az ámokfutó fiú önmagával is végzett.

2009. január 25. – Az Oregon állambeli Portlandben két diákkal végzett, hetet megsebesített egy fegyveres ámokfutó. A lövöldözés után magát is főbe lőtte, de életben maradt

2010. február 12. – Az Alabamai Egyetem biológiai tanszékén Amy Bishop Anderson docens azért lövöldözött, mert állásában nem véglegesítették: három kollégáját megölte, három embert megsebesített.

2012. április 2. – Vérfürdőt rendezett az oaklandi Oikos Egyetem eltávolított hallgatója, mert kigúnyolták rossz angolsága miatt. A 43 éves koreai származású férfi hat nőt és egy férfit gyilkolt meg, további három embert megsebesített.

2012. december 14. – Egy ámokfutó 27 embert, köztük 18 – öt és tíz év közötti – kisgyereket lőtt agyon Connecticut amerikai állam egyik kisvárosának, Newtownnak egy általános iskolájában.

2013. december 14. – Egy diák vadászpuskával megsebesítette két iskolatársát, majd öngyilkosságot követett el a Colorado állambeli Denver egyik elővárosának középiskolájában.

2014. június 10. – Megölt egy diákot, egy tanárt pedig megsebesített egy fegyveres egy amerikai középiskolában, az Oregon állambeli Portland körzetében. A támadót holtan találták meg.

Kapcsolódó Cikkek