2018. december 12., szerda
Gabriella

Egyéb

Jean Sasson – Sírj tovább, hercegnő!

sirj tovabb hercegnoJean Sasson könyvében Szultána hercegnő történeteinek köszönhetően megismerhetjük, hogy élnek a nők a fátyol mögött Szaúd-Arábiában.
Az asszony a királyi család tagja és évekkel ezelőtt kötött barátságot Jean Sasson írónővel. Az első közös könyvüket (A fátyol mögött) is titokban írták és óriási siker volt az egész világon. Ennek folytatása a mostani kötet, és ahogy a címéből is látni, nem sok jót ígér.
Bár az elmúlt években sok kisebb pozitív változás segítette a nőket, alapvetően még mindig másodrangú embernek számítanak. Nem rendelkezhetnek szabadon az életükről, az apjuk, férfi testvérük vagy a férjük teljes hatalmat gyakorolnak  fölöttük.
A könyv érthetően nem egy romantikus lányregény, keleti szerelemmel, hanem néhol sokkoló társadalomrajz, amit nehezen lehet megemészteni. Egy ötéves kislány belehalt kegyetlen apja szexuális bántalmazásába, míg egy másik nőt brutálisan megvert a férje és három szóval el is vált tőle, mert lányokat hozott a világra és ezzel szégyen hozott rá.  
Szaúd-Arábiában a mesés luxus (Franciaországból magánrepülővel hozzák a bagettet) mellett elképesztő szegénység is tombol. Szultána hercegnő pedig semmit sem titkol el.

Kapcsolódó Cikkek