2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Egyéb VIII.kerület

Jó óvodásnak lenni Józsefvárosban

Uniós forrásokkal együtt összességében 550 millió forintot meghaladó összegben hajt végre óvodai fejlesztéseket az önkormányzat idén. A felújítások elkészültek, a hetekben adják át a megszépült épületeket a gyerekeknek, sőt új intézmények is épülnek.

Százszorszép óvoda 8. kerület Szűz utca 2. ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Százszorszép óvoda
8. kerület Szűz utca 2.
( Fotó_ Sáfár Tibor)

Józsefváros önkormányzatának testülete a nyáron döntött az óvodák fejlesztéséről.


– Épül egy új óvoda a Százados negyedben, ez a tervezéssel együtt hozzávetőleg 280 millió forintos beruházás – kezdte a tájékoztatást Sára Botond alpolgármester. – A tervek elkészültek, jelenleg engedélyeztetés alatt állnak. Szeretnénk úgy kiírni a kivitelezési közbeszerzést, hogy a jövő év őszére elkészüljön az óvoda. Nyilvánvalóan arra törekszünk, hogy szeptember 1-jére már meglegyen, de nem biztos, hogy ez megvalósul, erről tájékoztattuk is az ott élőket. Az óvodai életet nem fogja zavarni, ha csak október-novemberre készül el, mert a régi óvoda folyamatosan működni fog mindaddig, amíg az új felépül a mellette levő telken. Utána pedig sportudvart alakítunk ki a helyén. Az új óvoda 180 férőhelyes lesz, tehát nagyobb, mint a mostani, négy csoportszoba helyett hat lesz. Először bővítésben gondolkodtunk, de annyira régi konstrukciójú az épület, hogy az előkészületek során kiderült: az erre szánt pénzből új óvodát tudunk építeni, ami pedig fenntarthatóság szempontjából hosszú távon is célszerűbb. Emellett az is indokolta a döntésünket, hogy Józsefváros ezen részébe folyamatosan költöznek be a fiatalok, és nagy örömünkre egyre több gyermek születik. Szándékozunk még egy új óvodát építeni a Corvin negyed közelébe, aminek a tervezését most kezdjük el, és a Százados negyed után egy évvel készülne el – részletezte az alpolgármester.

Sára Botond – Józsefvárosban nincs férőhelyhiány az óvodákban, bizonyos városnegyedeket tekintve azonban okozhat problémát a fejlődés, a beköltözés az épülő lakóparkokba. Összességében meg tudnánk oldani a gyerekek elhelyezését összkerületi szinten, de arra törekszünk, hogy a szülőknek ne kelljen sokat utazniuk a gyerekekkel, próbáljuk helyben megoldani az óvodai ellátást. Ezért építünk új óvodát a Százados és a Corvin negyedben.


 

 

Százszorszép óvoda 8. kerület Szűz utca 2. ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Százszorszép óvoda
8. kerület Szűz utca 2.
( Fotó_ Sáfár Tibor)

A testület nyáron egy 80 millió forintos keretről is döntött, melyből valamennyi önkormányzati fenntartású óvodában felújítást vagy karbantartási munkákat kívánnak elvégezni. A tagintézmények vezetői határozták meg, hogy milyen munkálatok szükségesek, van, ahol tetőfelújításra van szükség, egy másik helyen a vizesblokk szorul javításra, de volt olyan óvoda is, ahol festést kértek. A cél az volt, hogy ezek a munkálatok a nyár folyamán befejeződjenek, az átadások a napokban, hetekben zajlanak.

– Uniós források segítségével három óvoda már elkészült, több mint 22 millió forint értékben, ezek átadása a nyár folyamán megtörtént. Ezenkívül van egy beadott pályázatunk a Miniszterelnökségnél 162 millió forint keretösszeg erejéig, ez valamennyi óvodát érinti. Ebben nyílászárócsere, homlokzat-, tetőfelújítás, szigetelés szerepel. Ezen a pályázaton nyertünk, várjuk a támogatási szerződés aláírását, utána indulhatnak a munkák, még az ősz folyamán – magyarázta Sára Botond, hozzátéve, hogy az önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy a legjobb és a legbiztonságosabb feltételeket tudják megteremteni a józsefvárosi gyerekek óvodai ellátását.

Kapcsolódó Cikkek