EUR: 337,60 Ft
CHF: 318,42 Ft
2020. február 25., kedd
Mátyás

Életmód

Kell-e félnünk az E-számoktól?

, Image: 39294210, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Juicy Images

E 950-től 1518-ig számozzák az édesítőszereket (Profimedia/REdDot)

Jelenleg több mint háromszáz adalékanyagot használnak az élelmiszeriparban. Azért is fontos tisztában lennünk ezekkel, mert számos tartósítószer, színezék és ízfokozó allergiás reakciót válthat ki, de léteznek jótékony hatású adalékanyagok is. Nézzük, mire érdemes figyelni!

Fejfájást, émelygést, asztmát, gyomor- és bélrendszeri problémákat okozhat a kén-dioxid és a szulfit-kötések (E 220−228). Főleg a gyümölcskonzervek, kandírozott gyümölcsök, burgonyából előállított termékek, borok és szárított gyümölcsök készítésekor, a torma feldolgozása során alkalmazzák ezeket az adalékanyagokat. A nátrium-nitrit (E 250) − amely egy konzerváló anyag és a friss rózsaszínért felelős − a felvágottakban található meg. Az allergiásoknak, az asztmában szenvedőknek és azoknak, akik hajlamosak a migrénre, óvatosnak kell lenniük ezzel az anyaggal. Néhány zselésítő és sűrítőanyaggal kapcsolatban is felmerült a gyanú, hogy esetleg allergiát okozhatnak − ilyen például a karragén (E 407), a gumiarábikum (E 414), a szentjánoskenyérmag-liszt (E 410). Az algából kivont sűrítő anyagnak és a ballasztanyagként alkalmazott szentjánoskenyérmag-lisztnek jótékony hatása van: csökkenti a koleszterinszintet, az antioxidánsok pedig megakadályozzák a szabad gyökök képződését. Idetartozik a C-vitamin, pontosabban az L-aszkorbinsav (E 300).


E kalendárium

Girl holding a box full of gum drops, Image: 78046603, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Onoky

A gumicukor rengeteg színezőanyagot tartalmaz (Profimedia/REdDot)

E 100-tól 199-ig a színanyagokat számozzák. Az előállítási folyamatban sok élelmiszer elveszíti eredeti színét, a színanyagokat azért adják hozzájuk, hogy étvágygerjesztők legyenek. Kizárólag feldolgozott élelmiszerekhez szabad adni , friss termékekhez tilos.

E 200-tól 299-ig a tartósítószereket számozzák, amelyek megakadályozzák a baktériumok, penész- és élesztőgombák szaporodását.

E 300-tól 321-ig az antioxidánsokat számozzák. Az élelmiszerek eltarthatóságának idejét növelik, megakadályozzák a csírák szaporodását is.

E 322-től 399-ig a savanyúságot szabályozókat jelzik. Ezek nemcsak savanyú ízt kölcsönöznek az élelmiszereknek, hanem tartósítják is.

E 400-tól 429-ig tart a zselésítő anyagok, sűrítő anyagok, nedvesítő szerek számozása. Felszívják és magukba raktározzák a vizet. Egy-két kivételtől eltekintve szinte csak édességek és pékáruk készítéséhez használják.

SAMSUNG CSC

E 400-tól 429-ig a zselésítő anyagokat számozzák

E 430-tól 499-ig az emulgeáló szereket számozzák. Simává, habossá vagy krémessé teszik az élelmiszereket. A csomagoláson többnyire nem az E-számokat tüntetik fel, csak emulgeáló szerként jelölik.

Az E 500-tól 949-ig jelölt, különböző adalékanyagok néven futó E-k a legkevésbé megfoghatók. Idetartoznak a térfogatnövelő szerek, a szilárdító anyagok, a töltőanyagok, a módosított keményítők, a hajtógáz vagy a habzásgátlók.

E 950-től 1518-ig az édesítőszereket számozzák. Ezeknek tápértékük nincs, de némelyik hashajtó és puffasztó hatású.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  Ez vár a gyerekre a középiskolai szóbeli felvételin

  A héten megkezdődtek a középiskolai szóbeli felvételik. Mivel két különböző általános iskola jeles bizonyítványa között lehet  tudásbeli különbség, a szóbelin viszont a tanulók megmutathatják, hogyan feleltek meg a követelményeknek.

 • Az irodai elrendezés pszichológiája

  Az irodai elrendezés pszichológiája

  A hatékony munkavégzéshez elengedhetetlen a jó elrendezésű iroda. Nem mindegy hogy, milyen helyiségben, hány ember dolgozik együtt. Fontos mehatározni, hogy közös-e a munkaterület, vagy teljesen más részét végzik el az ott dolgozók a munkafolyamatnak?

 • Élessze újra növényeit!

  Élessze újra növényeit!

  Sok háztartásban télen elszáradnak a cserepes növények. Ez gondot okozhat, mert a levegő nem frissül és a szoba megszokott dísze is elpusztul. Ettől elég szomorú lesz a lakás.

 • A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A szemvidítófű lelket is vidítja!

  A természet évszázadok óta kínál megoldásokat különféle testi bajokra. Kevéssé ismerjük őket, főként a modern gyógyszer tudomány fejlődésével háttérbe került a hatásuk.