2020. február 25., kedd
Mátyás

Külföld

Kerítés kell Németország határára a német rendőrszakszervezet vezetője szerint

Veszélybe került a közrend Németországban a menekülthullám miatt, ezért “meg kell húzni a vészféket” és kerítést kell építeni a határra – mondta a Német Rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke a Welt am Sonntag című hetilapnak. A rivális érdekvédelmi szervezet, a Rendőrség Szakszervezete (GdP) élesen bírálta a DPolG elnökét, a berlini vezetés pedig ismét elutasította a határok lezárására irányuló követeléseket.

Rainer Wendt a vasárnaponként megjelenő lap új számában megjelent nyilatkozatában kiemelte: ha a döntéshozók komolyan gondolják a – szeptember 13-án ideiglenesen visszaállított – határellenőrzést, akkor kerítést kell építeni a határon, és a tervezett tranzitzónák sem működhetnek hatékonyan, ha nyitva áll a zöldhatár.


A műszaki zár kialakítása láncreakciót indítana el, “végül Ausztria is kerítést építene a szlovén határon”, Németországnak pedig “pontosan erre a hatásra” van szüksége – mondta a szakszervezeti vezető a vasárnapi lapnak.

Szerinte nem lehet már tovább kürtölni a világba azt az üzenetet, hogy “jöjjön mindenki hozzánk”, mert a menekülthullám veszélybe sodorta Németországot.


“Hazánk belbiztonsága veszélyben forog, társadalmi nyugtalanság kitörése előtt állunk. Valakinek meg kell húznia a vészféket, és ez csakis Angela Merkel lehet” – mondta Rainer Wendt.

A nagyjából 94 ezres tagságú DPolG-nál jóval nagyobb érdekvédelmi szervezet, a 140 ezres tagságú GdP elnöke, Jörg Radek élesen bírálta a rivális szakszervezet vezetőjét. Szerinte Rainer Wendt “felelőtlenül a tűzzel játszik”. Hozzátette: megnehezíti a rendőrök munkáját, aki tovább tüzeli a zavargásokra kész jobboldaliakat.

A DPolG vezetőjének nyilatkozatát a CDU/CSU konzervatív pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD), valamint az ellenzéki Baloldal és a Zöldek részéről is elutasították.

Angela Merkel kancellár és kormánya nem kíván kerítést építtetni a határra, és a konzervatívokkal kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenkezése miatt az sem biztos, hogy bevezetik a tranzitzónák intézményét.

A kancellár több nyilatkozatában kifejtette, hogy szerinte a határkerítés nem tartóztatja fel, legfeljebb más utakra tereli a menedékkérőket, ezért a határzár csak látszatmegoldás, amelyről hamar kiderülne, hogy nem működik, és így csak tovább erősödne a társadalmi elégedetlenség.

Peter Altmaier kancelláriaminiszter, a kormány menekültügyi főkoordinátora a CDU/CSU ifjúsági szervezetének (Junge Union) vasárnap véget ért hamburgi konferenciáján a határok lezárására irányuló követelésekkel kapcsolatban beszédében hangsúlyozta: “a kínai nagy fal éppolyan kevéssé vált be, mint Erich Honecker (egykori NDK-s pártvezető) fala Németország közepén”.

“Akármennyi tekercs szögesdrótot feszítünk is ki, ez nem lesz elégséges válasz a kihívásra” – mondta a CDU-s politikus.

Ugyanakkor az Angela Merkel vezette CDU-ban és a bajor testvérpártban, a CSU-ban erősödik az ellenállás a kormány menekültpolitikájával szemben. Ezt jelzi, hogy a Junge Union heves viták után végül arról fogadott el határozatot kongresszusán, hogy szükséges korlátozni a befogadandó menekültek számát. Konkrét számot nem neveztek meg.

A CSU egyik belügyekkel foglalkozó szakpolitikusa, Hans-Peter Uhl pedig a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak azt mondta, hogy a CDU/CSU parlamenti (Bundestag-) frakciójának belügyi szakpolitikusai indítványt készítenek elő a következő frakcióülésre arról, hogy tegyék kötelezővé mindazon menedékkérők visszafordítását a határon, akik nyilvánvalóan nem szorulnak a német állam védelmére.

A régóta erélyes fellépést sürgető konzervatív belügyi szakpolitikusok – köztük volt rendőrök – az indítvány beharangozásával ultimátumot adtak Angela Merkelnek és a CDU-s belügyminiszternek, Thomas de Maiziere-nek: vagy elrendelik a védelemre nem szoruló menedékkérők visszafordítását a határon, vagy a november elején tartandó következő frakcióülésen a képviselőcsoport kezdeményezi ezt, nem törődve a kormány elutasító álláspontjával.

A CDU/CSU-frakcióban tovább növelheti a feszültséget, hogy a friss közvélemény-kutatási adatok a pártszövetség választói támogatottságának folytatódó csökkenését jelzik. A Bild am Sonntagban ismertetett adatok szerint a CDU/CSU az utóbbi egy héten újabb egy százalékpontot gyengült, így 37 százalékon áll, szemben a legutóbbi Bundestag-választáson, 2013-ban elért 41,5 százalékkal.

Ugyanakkor a konzervatívok még így is 11 százalékponttal vezetnek a második legnagyobb német politikai erő, az SPD előtt, amelynek támogatottsága 25-ről 26 százalékra emelkedett.

A Bundestagon kívüli legnagyobb párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) tovább bővítette táborát, támogatottsága 6-ról 7 százalékra nőtt. Az AfD így már biztosan átlépné a bekerüléshez szükséges 5 százalékos küszöböt, ha most lennének a Bundestag-választások.

A jobboldali populista párt egyik társelnöke, Frauke Petry a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy a kormány menekültpolitikájával szembeni elégedetlenség révén naponta átlagosan negyvenen jelentkeznek felvételre náluk. Ezzel a párt tagjainak és támogatóinak létszáma a tavaszi szakadás – a mérsékelt, euroszkeptikus szárny távozása – után először ismét elérte a 19 ezret, és 2000 tagfelvételi kérelmet még nem is bíráltak el.

Az AfD létszáma azonban még így sem mondható jelentősnek a Bundestag pártjaihoz képest; például a CDU-nak 450 ezer tagja van, a Bundestag legkisebb pártjának, a Zöldeknek pedig nagyjából 60 ezer.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Sok gyerek megsérült! Szándékosan hajtott tömegbe a gázoló

  Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás, a feltételezett elkövetőt elfogták, és eljárást indítottak ellene emberölési kísérlet gyanúja miatt – közölték a helyi hatóságok.

 • A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  A nap képe: Rubik-Mona Lisa

  Rubik Ernő világhódító találmánya nem mindennapi alkotásra inspirálta a az Invader névre hallgató utcaművészt. A férfi  330 darab Rubik-kockából készítette el a világhírű Mona Lisa mását, amely most 480 200 euróért, vagyis kb.

 • Négyszáz kilós szobrot loptak

  Négyszáz kilós szobrot loptak

  Hatalmas veszteség érte Rio de Janeiro városát, ugyanis ismeretlen tolvajok elloptak egy négyszáz kilogramm súlyú, két méter magas bronzszobrot, ami Brazília első elnökének, Marechal Deodorónak anyját ábrázolja.