EUR: 334,61 Ft
CHF: 314,39 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Királyian fürdőzhetünk a Fő utcában

450 éves a Király fürdő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

A török kori fürdő műemlékként is üzemel

A Fő utcában lévő Király fürdő építését a török Arszlán pasa kezdte meg 1565-ben, hogy a városfalon belül is legyen ostrom idején védett közelségben fürdő. Vizét akkor is és ma is a jelenlegi Lukács fürdő környékéről biztosították, eredetileg vörösfenyőből készített vízvezetékekkel.

450 éves a Király fürdő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Római s középkori kőfaragványok is találhatók a Király fürdő területén állt épületekből

A patinás fürdő egyike ritka török kori relikviáinknak, amely jelenleg – mint műemlék – eredeti pompájában tárja elénk a korai oszmán fürdőkultúrát. Fennállásának 450. évfordulóját egy héten át programsorozattal ünnepelte a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.


450 éves a Király fürdő ( Fotó_ Sáfár Tibor)

Az udvarra a Bethlen Gábor Hagyományőrség Egyesület vitt török kori hangulatot

– Számos kulturális és gasztronómiai programmal vártuk az érdeklődőket. Volt hastáncbemutató, török kori harcművészeti attrakció. A vendégek testközelből ismerhették meg a XVI–XVII. századra jellemző harcmodort, fegyverzetet, kultúrtörténetet, viseleteket és életmódot. Az eredeti dallamokat korabeli hangszereken és korhű viseletben idézték fel a meghívott művészek. A török bazárban egész héten modern török ételek és italok széles választékából válogathattak vendégeink – tájékoztatott Czinege Szilvia. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója a jövővel kapcsolatban a Lokálnak azt is elmondta, tervezik a Király fürdő rekonstrukcióját és fejlesztését, amelynek keretében új fürdőegységgel is bővíteni szeretnék, azonban addig is pluszszolgáltatásként jakuzzi, illetve ingyenesen használható fitneszterem várja a hangulatos helyen lazulni vágyókat.

Király hastáncos

Szőke Mirjam hastáncos 2011 Príma különdíjas művésze, a Miss Bellydance Hungary királynője is fellépett a Király 450. születésnapján

– A Király fürdő valódi kuriózum azok számára, akik értékelik a történelmi múltat és csendesebb, családiasabb légkörben képzelik el a kikapcsolódást. Nem véletlenül vezettünk be nyugdíjas- és diákjegyet is, úgy gondoljuk, a két korosztály jól megfér egymás mellett. A fiataloknak fontos üzenet: tévhit, hogy csak akkor kell gyógyfürdőbe járni, ha már fáj valamink. A prevención nagy hangsúly van. Emellett pedig a fürdők kiváló társasági találkozóhelyek. Egy átmulatott éjszaka után a legjobb regenerálódási mód a pihenés a gyógyvízben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.