2020. február 29., szombat
Elemér

Egyéb II.kerület

Kisfaludy ifjúkora helyszínein forgat

A Pasaréti tér és környéke meghatározó helyszínei Kisfaludy András életének.

Kisfaludy András (Fotó: Máté Krisztián)

A legendás vitrin a pasaréti buszpályaudvarnál

– Itt nőttem fel. Két utcával arrébb laktunk, a Riadó utca 6.-ban. Gyerekkoromban a közeli Ördögárok volt az egyik fő játszóhelyünk. A háború végén a Várból kitörő németeket itt mészárolták le a szovjet katonák. Évekkel később is rengeteg puskát, lőszert, rohamsisakot találtunk, ami egy fiúgyereknek óriási élményt jelentett, egyben bajt is – mesélte Kisfaludy. – A Riadó és a Hidász utca között a most átalakított Petőfi Akadémia a háború előtt katonai főreáliskola volt. A híres kőszegi „cőgeráj” után ebbe a középiskolai szintű intézménybe járt Ottlik Géza író is. A gyönyörű vörös téglás épület egy része ma is megvan, a kápolnát szépen felújították. Ottlik jóval később, a háború idején pár házzal odébb bérelt lakást, a Riadó utca 2/C-ben. A nyilas időkben itt bújtatta barátját, Vas Istvánt, a költőt.


Kisfaludy András (Fotó: Máté Krisztián)

A Riadó utcában még áll a vöröstéglás épület

Érdekes, hogy amikor Kisfaludy András feleségével, Hűvösvölgyi Ildikóval felköltözött a Gugger-hegyre, ismét Ottlik emlékével találkozott.

Kisfaludy András (Fotó: Máté Krisztián)

Ottlik Géza emléktáblája az egykori főreál falán

– Amikor idejöttünk, még tehenek, bárányok sétáltak a hegyoldalban. A kilátó mellett betonterasz maradványa éktelenkedett. Valamikor egy jó étterem működött itt, ahová szerettek a pestiek följárni, Ottlik, Vas és barátaik is. Aztán az 50-es években államosították az éttermet, amibe a tulajdonos nem tudott beletörődni. Fölgyújtotta az épületet, de a betonaljzat megmaradt. 1956-ban disszidált – osztotta meg emlékeit a Lokállal Kisfaludy András, aki azt is elmondta, téves az a képzet, hogy a Pasaréti tér környékén csak gazdagok éltek.


Kisfaludy András (Fotó: Máté Krisztián)

A ferences templom, amelyet most újítanak fel

– A nagy villák tulajdonosai meghaltak vagy elvették tőlük az ingatlanjaikat, és a legkülönbözőbb társadalmi réteghez tartozókat telepítették oda; tanárokat, segédmunkásokat, orvosokat, gyerekteleneket és nagycsaládosokat, de szabadult bűnözőket is. A Pasaréti téri buszvégállomásnál volt egy hely, amit Vitrinnek becéztek. Megfordult itt Gobbi Hilda és Kovács Karcsi bácsi is, de többnyire az egyszerű emberek gyülekezőhelye volt. A Vitrin mellett áll a ferencesek temploma, amelyet éppen most renoválnak. Volt idő, amikor a hívők lopva mentek be a templomba…

Kisfaludy dokumentumfilmjeiben nagy teret szentel a 60-as, 70-es évek ifjúsági kultúrája, társadalmi háttere bemutatásának. Az „Elszállt egy hajó a szélben” című Kex-filmben elsőként mutatta be azt az elviselhetetlen testi, lelki, egzisztenciális rombolást, amit a III/III-as besúgói tevékenység jelentett egy zenekar vagy kisebb közösség számára. Mostani filmtervében, az Elhallgatott zenekarokban szeretne továbblépni és rávilágítani, mit is idézett elő a kor kultúrpolitikája, a hatalom akkori gyakorlói. Részben ez is budai történet. Például a Taurus zenekar az Ifjúsági Parkban adott bemutatkozó koncertje után 1972-ben vagy tízezer ember vonult ki a Clark Ádám térre és kórusban kiáltották: „Radics Bélát a pártba! A Taurust a kormányba!”. 

Kapcsolódó Cikkek

 • Mintha győztek volna: döntetlen

  Mintha győztek volna: döntetlen

  A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

 • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

  A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.