EUR: 337,78 Ft
CHF: 318,06 Ft
2020. február 21., péntek
Eleonóra

Életmód

Kisgyerekesek figyelem: jövőre változik a gyed!

baba, család (Fotó:pixabay)

(Fotó:pixabay)

A gyed egységesen a gyermek kétéves koráig jár, ha az igénylő rendelkezik a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosításban töltött idővel 2016. január 1-jétől. Eltörölték ugyanis a törvény azon rendelkezését, amely szerint ha a gyed első igénybevétele a gyermek egyéves kora után történik, az ellátás folyósítása 60 napig szünetel.

Ez jó hír azoknak, akik a gyermek egyéves kora után maradnának otthon (például az apukáknak), mert így nem esnek el kéthavi (60 napi) ellátástól! A még 2015-ben igényelt ellátásokra a régi szabály vonatkozik, vagyis előfordulhat olyan eset is, hogy csak egy évig jár gyed!


Gyermekgondozási díjra jogosult egyébként a gyermeket saját háztartásában nevelő biztosított, gyermeket szülő anya, ha a szülést megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. Jogosult a biztosított apa, örökbe fogadó szülő, ha a gyermekgondozási díj igénylését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt.

A gyermekgondozási díjra való jogosultság tekintetében szülőnek minősül: a vér szerinti és az örökbe fogadó szülő, a szülővel együtt élő házastárs és a gyám, továbbá az a személy, aki a saját háztartásában élő gyermeket örökbe kívánja fogadni és az erre irányuló eljárás már folyamatban van.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek