EUR: 346,03 Ft
CHF: 320,89 Ft
2020. augusztus 06., csütörtök
Berta, Bettina

Belföld

Könnyebb hitelfelvétel a vállalkozásoknak

Idén szeptemberig a 350 milliárd forintot is meghaladta a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. összes garanciavállalása. Ez az a hitelállomány, amelyre a cég kezességet vállalt olyan vállalkozások helyett, amelyek biztosíték hiányában nem folyamodhattak volna banki kölcsönért.

A Garantiqa Hitelgarancia Zrt. (Garantiqa) fő célja, hogy elősegítse a kis- és közepes vállalkozások (kkv) forráshoz jutását. Erre azért van szükség, mert bár sok cég fejlesztene, az ehhez kapcsolódó hiteligénylést már nem feltétlenül fogadják be a bankok, mivel nincs kellő biztosíték a kezükben. A probléma orvoslására jött létre a Garantiqa, amelynek többségi tulajdonosa a Magyar Fejlesztési Bank Zrt.


hitel, bak, hitelgarancia (MTI)

A pénz olvasva jó (Fotó: MTI)

A társaság profilja, hogy készfizető kezességet vállal az olyan kölcsönökre, amelyek a banki bírálat szerint túlzottan kockázatosnak minősülnek. Ezek a hitelek egy ilyen garancia nélkül nem juthatnának el az igénylő vállalkozásokhoz, hiszen elégséges fedezet híján a pénzintézetek eleve elutasítják a kérelmeiket. A kezesség főleg a kkv-k életében játszik fontos szerepet, hiszen ez teszi lehetővé, hogy akár a működésükhöz, akár a beruházásaikhoz elegendő mennyiségű pénzhez jussanak. A Garantiqa idén szeptemberig már 353 milliárd forintnyi kölcsön mögé állt be, ez durván 19 ezer céget jelent.

A Garantiqa egyébként az egyes kereskedelmi bankokkal áll közvetlen partneri kapcsolatban, a vállalkozások rajtuk keresztül igényelhetik a kezességvállalást. A programban a legnagyobb hazai bankok egytől egyig részt vesznek, így például az OTP, a K&H, az Erste, a CIB, az MKB vagy a Budapest Bank is. A kezességvállalást egyedi vagy egyszerűsített bírálati eljárás keretében lehet igénybe venni.


A készfizető kezességvállalás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Garantiqa kötelezi magát arra, hogy ha a kölcsönért folyamodó fél a pénzügyi intézménnyel szembeni fizetési vállalásának nem tesz eleget, az adós helyett – egy előre rögzített mértékig – a Garantiqa fog a bank felé teljesíteni.

Persze nem mindenki jogosult erre a szolgáltatásra, sőt a lehetőség kifejezetten a kkv-k számára nyitott. Egy vállalkozás akkor tartozik ebbe a kategóriába, ha a foglalkoztatottainak száma nem éri el a 250 főt, az éves nettó árbevétel pedig 50 millió euró alatt marad. Az is kikötés, hogy az állami vagy az önkormányzati tulajdonrész nem haladhatja meg a 25 százalékot.

Azok viszont, akik élhetnek a Garantiqa kínálta előnyökkel, hosszú távon is megnyugtató megoldást kaphatnak, hiszen a garantált hitelszerződések futamideje akár 25 év is lehet, míg a garanciaszerződésé és garancia-keretszerződéseké 10 év.

Kapcsolódó Cikkek