2020. február 22., szombat
Gerzson

Egyéb XVII.kerület

Kulturáltan is lehet káromkodni

Legyen a becsmérlő beszéd is kulturális – ez a kerületben élő Ricsipí és társa, Qka MC, azaz az Animal Cannibals új dalában a refrén utolsó sora. A Káromkodós dalban éppen az a rendhagyó, hogy úgy káromkodnak a fiúk, hogy azt bőven elbírja a nyomdafesték, kihasználva a magyar nyelv szépségeit.

animal_cannibals_press_shotting-25

Ahogy ígérték, ősszel klippel jelentkeztek az állati kannibálok. Az Animal Cannibals rapcsapata sosem szókimondó, durva szövegeiről volt híres, ellentétben sok, a hip-hop műfajában alkotó előadóval. Ricsipíék most sem hazudtolták meg magukat, ugyanis Káromkodós dalukban sok szitokszó elhangzik, de egyik miatt sem kell kitenni a tizennyolcas karikát. Maga a nóta is arról szól, ha már a helyzet hevében kicsúszik a szánkon valami nem odaillő, az is lehet kulturált, a magyar nyelvnek hála, kellően cifra, mégsem bántó.


Animal Cannibals, Sinatra 100 szülinapi parti (Fotó: Máté Krisztián)

Az  Animal Cannibals nem hajlandó káromkodni (Fotó: Máté Krisztián)

– Az Animal Cannibals szövegei nem a gyalázkodásról, az átkozódásról, a szentségelésről vagy a megalázásról szólnak, így semmi keresnivalójuk a csúnya, durva szavaknak a dalaikban. Azonban a jelenség mellett nem mehetnek el szó nélkül. Igen, egyre csúnyábban beszélünk, a gyerekek egyre hamarabb megtanulják a trágár kifejezéseket, és nincs mese, a médiából is ömlik a „nyers” megfogalmazás. Ha már a káromkodást úgysem lehet elkerülni, akkor legalább próbáljuk sokkal kifinomultabban, kulturáltabban vagy akár viccesen megtenni – olvasható a dal leírásában. – Kiváló alkalom nyílt most a szókincsünk bővítésére, hogy az imádott anyanyelvünket minél jobban megismerjük és a goromba kifejezéseinket már-már irodalmiakra cseréljük! A figyelmes hallgatók a dalszövegben felfedezhetnek a magyar népmesékből, régi versekből vagy akár a Süsü a sárkányból gyűjtött szókapcsolatokat.

A Káromkodós dal refrénje:

„Lehet, hogy durva a szó, de nem trágár.

Mégis szóbeli megruházás másnál.

Sokszor nincs is jobb a szitkozódásnál.

Egy jó helyre elhelyezett átkozódásnál.

Néha negatívan minősítünk másokat.

Nem az ész mondatja velünk, csak az indulat.

Kurafi, akkor se legyél te vulgáris!

Legyen a becsmérlő beszéd is kulturális!”

Kapcsolódó Cikkek