2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Sport

Lars Olsen: 48 ezer feröeri hisz abban, hogy legyőzhetjük Magyarországot

Ha volt labdarúgó válogatott, melyet a sorsolás pillanatában egy kézlegyintéssel elintéztünk, akkor az Feröer-szigetek volt. Ha van csapat, amely igazi meglepetést okozott idáig a selejtezőben, akkor az Feröer-szigetek, hiszen előbb hazai pályán, majd idegenben is legyőzték Görögországot. A csapatot négy éve irányító Lars Olsen szövetségi kapitány szerint ők minden ellenfél ellen nyerni akarnak.

Lars Olsen

Lars Olsen feröeri szövetségi kapitány szerint csapata jó úton jár (fotó: szerző felvétele)

Lars Olsen igazi legenda. És ez nem túlzás. A feröeri szövetségi kapitány volt ugyanis az 1992-ben, a „strandról” az Európa-bajnokságra beeső, és végül azt megnyerő dán válogatott csapatkapitánya. Lassan pedig már Feröer-szigeteken is legendaként tekintenek rá, hiszen a kis ország válogatottja még egyetlen selejtezősorozatban sem olyan jól, mint most.


– Tudjuk, hogy Magyarország olyan helyzetben van, hogy három pontra van szükségük a pótselejtezőhöz – mondta Lars Olsen a mérkőzés helyszínen, a Ferencváros stadionjában. – Persze, ehhez nekünk is lesz egy-két „szavunk”. Tudjuk, hogy jobban kell majd játszanunk, mint tettük az Finnország ellen, és jobban is fogunk.

Döntetlent vár a feröeri legenda

Sok nagy feröeri játékosról nem tudunk, de tény, ha valaki 51 alkalommal szerepelhet egy válogatottban, annak szavára hazájában odafigyelnek. Cristian Högni – aki a feröeri mellett a dán bajnokságban is szerepelt – épp ennyiszer ölthette magára Feröer válogatottjának mezét. A hazájában már-már legendaként tisztelt játékos döntetlent vár a holnapi mérkőzéstől.
– Amikor a válogatottunk hazai pályán játszik, akkor telt ház van a stadionban. Ez 4000 nézőt jelent. A mi játékosainknak óriási élmény, hogy húszezres stadionban játszhatnak. A magyar válogatottat az európai középmezőnyhöz sorolnám, de az új Európa-bajnoki kvalifikációnak köszönhetően ott lehet a kontinensviadalon. Amennyiben legyőzi a feröeri válogatottat, biztos, hogy pótselejtezőt játszhat, de szerintem erre nem kerül sor, mert a mérkőzés végeredménye 1-1-es döntetlen lesz

 

Lars Olsen szerint Feröer-szigetek amolyan „izlandi” úton indult el.
– Izland már megtette annak az útnak a nagy részét, mely végén európai topcsapatok közé lehet majd sorolni. Úgy gondoljuk, mi is képesek lehetünk erre, a fejődés a pályán látható,de tudjuk, hosszú út áll előttünk ahhoz, hogy kijussunk egy nemzetközi tornára.


A szakember magabiztosan nyilatkozott csapatáról.
– Nem nézzük, hogy ki az ellenfél, mindig nyerni akarunk! Nem véletlen, hogy 48 ezer feröeri bízik abban, hogy legyőzhetjük holnap a magyar válogatottat.

És hogy mennyire profi vagy amatőr a feröeri csapat?
– Csapatunk fele profi játékos, azaz légiósként futballozik, de vannak olyan futballistáink is, akik otthon, munka mellett játszanak. De azt hiszem, ezzel nincs semmi baj. Egy 10-es skálán 5-ösre mondanám a csapat profizmusát

 

Most szerepelnek a legjobban

Feröer-szigetek válogatottja még, soha nem jutott be egyetlen jelentős nemzetközi tornára sem jutott ki. Bár a sok parányi szigeteken már a második világháború előtt is játszották a labdarúgást, a szigetek távolsága és a füves pályák hiánya miatt csak elvétve került sor nemzetközi tétmérkőzésekre. 1992-ben beneveztek az Európa-bajnokságra és az első selejtezőn legyőzték Ausztriát, és ez a siker jelentősen hozzájárult a játék további fejlődéséhez, igaz, a következő Eb-selejtezős győzelemre 16 évet kellett várni: a csapat 2010 júniusában Észtországot győzte le.

Egy évvel korábban, 2009 szeptemberében megszületett az első vb-selejtezős győzelem is, a „szenvedő fél” Litvánia volt. A csapat a most zajló Eb-selejtező sorozatban két óriási bravúrt is produkált: előbb hazai pályán, majd idegenben is legyőzte a a korábbi Európa-bajnok Görögország válogatottját.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Elverték a Liverpoolt

    Elverték a Liverpoolt

    Az Atlético Madrid otthon 1-0-ra legyőzte a címvédő Liverpoolt, míg a Borussia Dortmund szintén hazai pályán 2-1-re nyert a vendég Paris Saint-Germain ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharcok keddi első mérkőzésén.

  • Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Utolsó olimpiájára készül, csarnokot neveztek el róla, ő minden idők legeredményesebb judósa és távlovaglásban is szép eredményeket ér el – a 39 éves Ungvári Miklóssal beszélgetett a Lokál, aki felkészüléséről, visszavonulásáról és a gyermekvállalásról is őszintén mesélt lapunknak.