EUR: 335,77 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Egyéb XI.kerület

Le lehetett dönteni a zsarnokság jelképét

Hatodikos kisdiákként élte meg a forradalmat Kiss Gy. Csaba, az ELTE művelődéstörténeti tanszékének tanára, jelenleg még vendégprofesszor Varsóban. A professzor Lágymányoson született, itt élte meg az 1956. október 23-ától november 4-éig tartó „pünkösdi csodájának napjait”. A ma a Dávid Ferenc utcában lakó József Attila-díjas magyar irodalomtörténész, művelődéstörténész kérésünkre felidézte a kerülethez kötődő forradalmi emlékeit.

Kiss Gy. Csaba könyvbemutató a Tranzitban Ágh István ( Fotó: Sáfár Tibor)

Kiss Gy. Csaba a Tranzitban bemutatott Hogy állunk a számvetéssel? című könyvében is ír 1956-os emlékeiről

– Október 23-án alkonyattájt indultam nagymamámat meglátogatni. Az Ulászló utcából, ahol laktunk, a Lágymányosi utcába. Valószínűleg a Körtéren keresztül, ahol semmi rendkívülit nem tapasztaltam. Hallottam, hogy valamilyen fölvonulás, tüntetés van a városban, de nem igazán értettem, miről van szó. Ki tüntet, miért, hogyan… – idézte fel az akkor történteket a professzor. – Viszont amikor hazafelé indultam, az egyik villanyoszlopon frissen kiragasztott röpcédulát pillantottam meg, gépelt szöveg, pontokba szedve: mit kíván a magyar ifjúság. Később tudatosult bennem, hogy feltehetően a közeli műegyetemről származott. Hogy legyen ismét piros betűs ünnep március 15-e, tartsuk meg október 6-án a nemzeti gyásznapot, a magyar néphadseregnek legyen a magyar hagyományoknak megfelelő egyenruhája – és távozzanak hazánkból a szovjet katonák – mesélte Kiss Gy. Csaba, aki 1956. október–novemberben VI. osztályos volt a Váli úti fiúiskolában.


Fotó: szeretlekmagyarorszag.hu

A körtér 1956. október végén – az emberek békések, teherautóról osztják a kenyeret a sarki közért előtt

– Másnap reggel édesanyánk azzal nyitott be a szobánkba, hogy nyugodtan aludjuk még, ma nem kell iskolába menni, kitört a forradalom. Szép napsütéses meleg idő volt, a Bukarest utcában lejöttek a fiúk a rétre, fociztunk. Győzött a forradalom. Vidékről jött a Csepel teherautó, nemzeti zászlóval, megállt a közért előtt, a Bartók Béla út sarkán, egy-kettőre összeállt a sor a szomszédos házakból, kenyeret, krumplit osztottak. Példás rend, senki sem tolakodott, mindenki kedves, udvarias volt. A magyar történelem pünkösdi csodájának napjai voltak ezek – fogalmazott a ma is a kerületben élő művelődéstörténész, aki azt is láthatta, hogy ledöntötték a Gellért téri obeliszket.

Fotó: szeretlekmagyarorsazg.hu

Barikád a körtéren a Fehérvári út felől

– Anyám vitt el bennünket sétálni, talán október 30-án. Amikor az oroszok kivonultak a városból. Különös, megismételhetetlen napok és órák voltak ezek… Barikád a Szabadság mozinál, kilőtt szovjet tank a Himfy utca előtt. Mentünk tovább a Gárdonyi-szobor felé. Egyre többen igyekeztek a Gárdonyi tér irányába. A szovjet emlékművet… azt az obeliszket le kell dönteni! Csepel teherautók érkeztek, talán a Budafoki útról. Velük húzatták a csillagra erősített sodronyokat. Amikor leesett a csillag, hatalmas sóhajtás hullámzott végig a téren. Kis nemzeti zászló került az obeliszk tetejére. Ezt soha nem felejtem el. Le lehetett dönteni a zsarnokság jelképét. Megtörtént, visszavonhatatlanul. Egy év múlva azután visszaépítették az obeliszket a csillaggal – de én mindig láttam a magyar zászlót a tetején…


Fotó: fortepan.hu

A Gellért téri obeliszk, amiről sikerült ledönteni a vörös csillagot

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.