2020. április 03., péntek
Buda, Richárd

Belföld

Lesz még ennél jobb is: a nyári leállások korlátozzák az ipari növekedést

Az ipar éves összevetésben kedvező képet mutat, miközben a havi adatok lassulásról árulkodnak, összhangban az egyre jelentősebb nyári leállások termelésre gyakorolt hatásával. Az őszi és téli hónapokban újból fellendülő teljesítmény következtében, az év egészében 8 százalék körüli ipari növekedés várható – áll a Századvég Gazdaságkutató közleményében.

Az ipari növekedés augusztusban ismét gyorsulni tudott, mivel éves összevetésben 6,2 százalékkal nőtt az ágazat teljesítménye. Ugyanakkor az előző hónaphoz viszonyított – szezonálisan és naptárhatással kiigazított – 2 százalékos visszaesés arról árulkodik, hogy az éves növekedés az erős bázishatás miatt emelkedett ilyen jelentősen. Az alacsony bázis oka, a tavaly nyári Suzuki-gyár leállás, amely a modellváltás miatt következett be. Mivel az átállás a tavalyi év végéig zajlott, így a következő hónapokban is hasonlóan magas év/év növekedésre lehet számítani. A kedvezőtlenebb havi teljesítmény sem meglepő, tekintettel az ipari vállalatok nyári leállásaira, amit a statisztikai módszertanok még nem tudnak kellően megragadni. Az ipari termelés trendjét tekintve június óta csökkenő trend bontakozott ki, hasonlóan 2014 nyarához. Az autóipar szezonális ingadozása – meghatározó súlya miatt – jelentősen befolyásolja az egész ipar trendjét, így tavalyhoz hasonlóan idén is arra számítunk, hogy az őszi hónapokban újból hónapról hónapra emelkedik majd a termelés.

A feldolgozóipari szakágazatok közül augusztusban a legnagyobb mértékben a motor, turbina gyártás esett vissza éves összevetésben. Mivel augusztusi adatokról van szó, ez még biztosan nem hozható összefüggésbe a VW emissziós botrányával.


Az ipari értékesítést továbbra is az exportteljesítmény vezérli, mely 9 százalékkal bővült éves összevetésben, miközben a belföldi eladások 2,5 százalékkal élénkültek. Mindkét irányú értékesítés kedvezőbb adat, mint az egy hónappal korábbi éves index. A jövőbe tekintve kedvező folyamatok rajzolódnak ki, tekintettel arra, hogy az új rendelések volumene 2,4 százalékkal volt magasabb 2014 azonos hónapjához képest, ezen belül a belföldi rendelések több mint egynegyedével nőttek. Ez mindenképpen kedvező jelnek tekinthető: a belső termelési kapacitások jövőben várt emelkedése összhangban lehet az élénkülő fogyasztói kereslettel. Az ágazat bizalmi indexe is az optimistább várakozásokat erősíti, mivel a mutató közel egyéves csúcspontjára ugrott szeptemberben.

A 2015. január–augusztus időszakra vonatkozóan az előző év azonos időszakához képest 7 százalékkal növekedett az ipari teljesítmény, míg 2014 folyamán ez a mutató 9 százalékot tett ki. Az idei év őszén és telén a várt erősödő kibocsátás és bázishatás következtében az év egészében a tavalyi évhez hasonló, 8 százalék körüli ipari növekedésre számítunk – közölte a Századvég Gazdaságkutató.


Kapcsolódó Cikkek

 • Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Minden idők legnagyobb gazdaságélénkítő akcióterve jön

  Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön telefonon egyeztetett Johannes Hahn-nal, az Európai Unió költségvetési biztosával egy, az állami beruházási támogatásokat megkönnyítő új rendszerről, amely megkönnyítheti minden idők legnagyobb gazdaságdinamizálási akciótervének kivitelezését.

 • Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Folyamatosan érkeznek a védőfelszerelések

  Lakatos Tibor az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője csütörtöki sajtótájékoztatón számolt be a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként hozott intézkedések hatékonyságáról, és biztosított mindenkit a védőfelszerelések elegendő mennyiségéről.

 • Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor: A járvány hosszú lesz

  Orbán Viktor miniszterelnök és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter csütörtökön videókonferencián tárgyalt a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel.

 • Újabb segítség a családoknak!

  Újabb segítség a családoknak!

  A kormány a veszélyhelyzet végéig fenntartja az olyan családvédelmi intézkedéseket, mint a GYED, a GYES, a GYET meghosszabbítása. Ha a gyermekgondozási díjra való jogosultság a veszélyhelyzet kihirdetésekor, azaz 2020.