2020. február 20., csütörtök
Aladár, Álmos

Belföld

Magyarország a tettek mezején

Sokan, sokszor számon kérték már, továbbra sincs közös európai fellépés a bevándorlás kérdésében. Úgy tűnik, hogy Brüsszelnek a válsághelyzet kellős közepén csupán végeláthatatlan egyeztetésekre futja, dönteni, ne adj’ isten megoldásra jutni képtelen. Közben az látszik, hogy Magyarország más utat választott, és az unió által már-már kötelezően előírt bénultság helyett a tettek mezejére lépett migránsügyben.

A magyar kormány döntésében persze nagy szerepet játszott a bevándorlásról szóló nemzeti konzultáció eredménye, amely egyértelmű iránymutatást adott. Az egy milliónál is több beérkezett válaszból ugyanis világosan kiderült, hogy az emberek szerint meg kell védeni az országot. A válaszadók a brüsszeli reakciókról is sommás véleményt fogalmaztak meg, hiszen 90 százalékuk azt mondta, hogy az Európai Unió menekültpolitikája megbukott, ezért itthon szigorúbb szabályozásra van szükség.


Az állampolgárok akaratát szem előtt tartva a kabinet számos intézkedést hozott a bevándorlási hullámmal kapcsolatban. Ezek a lépések három fő csoportba sorolhatók: a fizikai, majd a jogi feltételek megteremtésével, valamint a nemzetközi cselekvési terv elkészítésével tényleges esély mutatkozik arra nézve, hogy az országra, egyúttal pedig a kontinensre nehezedő migrációs nyomás csökkenjen. Alábbi összeállításunkban azt mutatjuk be pontról-pontra, hogy mit jelentenek a gyakorlatban a magyar kormány a bevándorlás ellenében tett lépései.

Fizikai határzár


Még júniusban született meg a döntés, hogy az Európába történő migráció egyik legforgalmasabb szakaszán, a magyar-szerb határon fizikai akadályt kell emelni a beérkező tömegek elé. Ennek megvalósítása érdekében a kormány egy kerítés felállítását hagyta jóvá. Az építkezés egy hónappal később indult meg, augusztus végére pedig már be is fejeződött a 175 kilométer hosszúságú szakaszon. Az egybefüggő fizikai zár szeptember közepén vált teljessé, az intézkedés eredményessége rögtön az első napokban meglátszott: a korábban naponta ezrével érkező migránsok száma először néhány százra, később csupán néhány tucatra esett vissza.

A kerítés kialakítása azt is maga után vonta, hogy az embercsempész bandák a magyar-szerb helyett most a magyar-horvát határra szállítják a bevándorlókat. Ez a jelenség annyira felfokozódott, hogy egy-egy hétvége alatt nem ritka, hogy a főleg Nyugat-Európába tartók tízezrével jönnek át illegálisan Magyarország területére. A kormány a fejleményekre reagálva ezen a szakaszon is egy kerítés megépítéséről döntött, amely időközben csaknem száz százalékos készültségi szintet ért el. A magyar-horvát határ lezárása akár napokon belül bekövetkezhet. Az is felmerült, hogy a bűnszervezetek Románia felé kerülve próbálják majd meg bejuttatni a bevándorlókat Magyarországra, ezért az ottani területen is megkezdődött a megfelelő védelmi vonal megszervezése. Fontos hangsúlyozni, hogy az egyes határok lezárásával a kormány nem csak a saját területeit őrzi, hanem a Schengeni övezetét is, amelynek keleti-déli külső határait Magyarország őrzi.

Jogi határzár

A tömeges bevándorlás kezelését célzó kormányzati törvénycsomagot szeptember 4-én fogadta el a parlament kivételes eljárásban. Az összesen tíz jogszabály változását tartalmazó javaslat szeptember közepén, az egységes fizikai határzár létrejöttével párhuzamosan lépett hatályba. Az időzítéssel lehetővé vált, hogy a déli határszakasz technikai megerősítését a jogrendszer is támogassa. A konkrét módosításokkal többek között szigorodott a büntetőtörvénykönyv, amely alapján szabálysértés helyett már bűncselekménynek minősül a határ tiltott átlépése, sőt, a határzár megrongálása is. Ezeket az eseteket soron kívül bírálják el. Az embercsempészek sem örülhettek az újításoknak, mivel ők ezek értelmében akár húsz éves börtönbüntetésre is számíthatnak, de a vagyonuk is elkobozhatóvá vált.

A kormány új fogalmat is bevezetett a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet megteremtésével. Ez akkor rendelhető el, ha a Magyarországra érkező migránsok száma egy meghatározott érték felé emelkedik. Jelenleg hat megyében van érvényben ilyesmi. Lényeges változás következett be a honvédség jogállásában is, hiszen egy szintén szeptemberi módosítással a katonaság közreműködhet az államhatár őrzésében, valamint erőszakos cselekmények elhárítására is bevethető. A térségben jelenleg négy ezernél is több katona állomásozik, tűzparancsot ugyanakkor nem kaptak. Nagy eredmény, hogy már a visegrádi országok is kiveszik a részüket Magyarország déli határának védelméből, ez a megállapodás fontos példamutatás az Európai Uniónak.

Nemzetközi cselekvési terv

A fenti lépések mellett Orbán Viktor miniszterelnök hatpontos egységes európai cselekvési tervre tett javaslatot a migrációs válság kezelésére. Az uniós vezetők hatból öt pontban megegyeztek. Ez alapján a jövőben a menekülteket és a gazdasági bevándorlókat még a schengeni övezeten kívül szétválaszthatják, és európai szinten határozzák meg a biztonságosnak tekintett országok listáját. Azt is vállalták, hogy növelik a migrációs veszélyhelyzeti alap finanszírozását. Orbán Viktor szintén kezdeményezte, hogy globális kontingensek meghatározásával az egész világot vonják be a menekültválság kezelésébe. A magyar miniszterelnök azt is felvetette, hogy a görög határok védelmét vállalják magukra az Európai Unió tagországai. Ez utóbbi két javaslatot azonban sem az unió, sem pedig az ENSZ nem fogadta el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kiderültek a klímavédelmi akcióterv részletei

  Kiderültek a klímavédelmi akcióterv részletei

  Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédében jelentette be, hogy a kormány klímavédelmi akciótervet fogadott el. A program részleteit Palkovics László, az innovációs és technológiai miniszter ismertette tegnapi sajtótájékoztatóján.

 • Tüntetést szerveznek a sajtószabadságért

  Tüntetést szerveznek a sajtószabadságért

  Mondvacsinált indokokkal törölte a pestisrácok.hu összes YouTube-videóját a Google, ezért a szerkesztőség ma 17 órakor tüntetést szervez a multinacionális vállalat budapesti irodája elé (Budapest, Árpád fejedelem útja 26.

 • 5500 migráns próbált idén Magyarországra jutni

  5500 migráns próbált idén Magyarországra jutni

  Januárban és februárban 5500 tiltott határátlépési kísérlet volt a magyar határon, ami jelentős növekedés az előző év hasonló időszakával összehasonlítva – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1-en.