2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Aktuális

Még mindig nyomoznak a bankrobbantási ügyben

A legjobb esetben is hónapokig tart még az a nyomozás, amely a tavaly januári bankfiókrobbantás kapcsán indult meg. A szakértő szerint a rendőrség nem azért nem függeszti fel a vizsgálódást, mert az „ciki” volna.

Lehel út, bankrobbantás, CIB, 2014 (fotó: MTI)

Egyelőre tökéletesnek tűnik a bűntény

A jövő év január 7-ére módosult a Lehel utcai bankrobbantás ügyében indult nyomozás határideje – közölte a Lokál megkeresésére a Fővárosi Főügyészség. A szervezet tájékoztatásából az is kiderült, hogy a vizsgálat lezárásának eredeti dátumát többször is kitolták már. A lassan két évvel ezelőtt, a főváros XIII. kerületében felrobbantott CIB-bankfiók ügyében továbbra is a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda jár el.


Lapunk a rendőrséget is megkereste, ahol megerősítették a határidő januárig való meghosszabbítását. Azt is elmondták, hogy a nyomozás változatlanul ismeretlen tettessel szemben zajlik. Ennél többet azonban – az eljárás érdekeire tekintettel – nem kívántak elárulni az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK).

Az mindenesetre látszik, hogy az esetet követő felfokozott társadalmi érdeklődés gyakorlatilag elült. Ezt jól mutatja, hogy a Lehel utcai bankrobbantással kapcsolatos zöld számra az első egy hónap alatt, vagyis február közepéig 596 jelzés futott be, az azóta eltelt több mint másfél évben az ORFK közlése szerint viszont egy sem.


Lehel út, bankrobbantás, CIB, elkövető

A szakértő szerint ugyanakkor mindez nem jelenti okvetlenül a forró nyom kihűlését, az is elképzelhető, hogy heteken belül 180 fokos fordulat áll be az  ügyben. – A civilek szemében a határidő meghosszabbítása egyenlő az aktatologatással, pedig ez akár azt is jelentheti, hogy a hatóságok közel járnak a megoldáshoz – nyilatkozta a Lokálnak Tarjányi Péter. Úgy értékelt, hogy a rendkívül összetett feladat miatt normálisnak tekinthető, hogy a rendőrség két éven át folytatja a nyomozást. – Csak azért nem szüntetnek meg egy eljárást, mert ciki volna bejelenteni a felfüggesztést. Konkrétumok nélkül egy vizsgálatot se tartanak életben – emelte ki.

A Lehel utcai CIB-bankfiókot 2014. január 13-án hajnalban robbantották fel, az esetet ipari kamerák is rögzítették, illetve egy szemtanút is sikerült kihallgatni. Ennek ellenére az elkövetőről csupán annyit tudni, hogy 180–185 centiméter magas, és egy cross enduro típusú motorral távozott a helyszínről. A férfi egy sisakkamerával rögzítette a támadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

  Tállai András: Európa egyik legversenyképesebb gazdasága a magyar

  A gazdasági növekedés szempontjából jubileumi volt a 2019. október 1-je és december 31-e közti időszak, ugyanis pont ez volt a tizedik olyan negyedév, amikor a GDP bővülése éves alapon meghaladta a 4 százalékot. A magyar gazdaságpolitika nemzetközi megítélése egyre kedvezőbb, a hitelminősítők, az elmúlt néhány napban például a Japan Credit Rating Agency és a Standard & Poor’s is elismerték a magyar gazdaság teljesítményét – tájékoztatta az MTI-t Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára.

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.