EUR: 338,80 Ft
CHF: 319,13 Ft
2020. február 26., szerda
Géza

Külföld

Megdőlt a menekültrekord Svédországban

Megdőlt a menekültrekord Svédországban – közölte a helyi igazságügy- és bevándorlási minisztérium.

A tárca adatai szerint idén már 86 223 bevándorló érkezett a skandináv országba, ami már több, mint az eddigi rekord, a délszláv háború idején, 1992-ben regisztrált 84 018.


Stefan Löfven miniszterelnök nemrégiben közölte, hogy a 9,5 millió lakosú Svédországba érkező menekültek száma elérheti akár a 150 ezret is. Elmondása szerint szükség esetén a menekülteknek sátrakat húznak fel, illetve iskolák tornatermeiben, ipari helyiségekben helyezik el őket. “Arról van szó, hogy egyáltalán tetőt tudjunk a fejük fölé tenni” – mondta.

A svéd sajtóban korábban napvilágot láttak olyan értesülések, miszerint a menekülteket akár üres börtönökben is elszállásolhatják.

A bevándorlási ügyekért felelős tárca közölte, hogy azokat az embereket, akiknek a menedékkérelmét elutasították, haladéktalanul kitoloncolják a királyságból. A rendőrség pedig fokozza a személyi okiratok ellenőrzését – tette hozzá.

Az európai uniós tagállamok közös határellenőrzési ügynökségének (Frontex) legfrissebb adatai szerint az év eleje óta már mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) legfrissebb adatai szerint pedig – a líbiai partok felől közelítőkkel együtt – idén a 700 ezret is elérheti a Földközi-tenger térségén át Európába érkező menekültek száma, s várhatóan jövőre sem fog mérséklődni a menekültáradat.

Kapcsolódó Cikkek