2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb IX.kerület

Megérkeztek a poloskák

Több ezer bejelentett eset alapján készítette el Budapest első ágyipoloska-térképét egy rovarirtással foglalkozó vállalkozás. A cég a főváros fertőzöttségi szintjére hívta fel a figyelmet. A térképből egyértelműen kiderül, hogy a sűrűn épített lakóhelyeken, a lakótelepek és a szállodák környékén a kellemetlenség már elképesztő méreteket ölt.

2015_bp_teljes

A térképen jól látszik, hogy a sűrűbben lakott területeken hamarabb szaporodnak el a kártevők

Az ágyi poloska rejtőzködő életmódot folytató, kizárólag lakókörnyezetben honos vérszívó élősködő, amely hasonlóan a kullancshoz, akár fél évig is elél táplálék nélkül. Leginkább a sokemeletes, sűrűn beépített háztömbökben szaporodik el, hiszen a csővezetékben és a szellőzőnyílás rejtett zugaiban a lakások, helyiségek között kiválóan tud mozogni. A tipikusan nagyvárosi probléma, amely Bostonban, Londonban vagy éppen Sydneyben már évtizedek óta köztudott rémálom, Budapesten csak most kezd megjelenni. A tapasztalatok szerint a kellemetlenséggel szembesülő érintetteket leginkább pszichésen viseli meg az élősködők jelenléte, hiszen az éjszaka lakmározó rovarok csípései akár hetekig is láthatók, az áldozat pedig szégyenkezik és tehetetlennek érzi magát.


A rossz élmény elkerüléshez fontos tudnivaló, hogy nem szabad a lakásba vinni az utcai lomtalanításban mások által kiselejtezett bútorokat, holmikat. Ha azonban már megtörtént a baj, amely az irtás ellenére időszakosan mindig visszaköszön, vagy épp az ágyipoloska-térképen láthatóan fertőzött régióról van szó, a lakóközösségnek össze kell fognia és szervezetten irtatni.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.