EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,35 Ft
2020. február 23., vasárnap
Alfréd

Külföld

Merkel magához vonja a német menekültügyeket

Németországban ezentúl Angela Merkel kancellár hivatalából irányítják a menekültválság kezelését, és meghatározatlan ideig valamennyi kormányülésen napirendre veszik a témát, minderről a kabinet szerdai ülésén hoznak döntést egy kedden nyilvánosságra került előterjesztés szerint.

A dokumentum szerint a menekültügy első számú politikai felelőse Peter Altmaier kancelláriaminiszter lesz, az operatív munkát pedig továbbra is Thomas de Maiziere belügyminiszter irányítja.


A kancellári hivatalban létrehoznak egy úgynevezett menekültpolitikai stábot, amely felügyeli a minisztériumok munkáját és jelentést készít a helyzet alakulásáról minden kormányülésre.

A belügyminisztériumban továbbra is működik majd az úgynevezett irányítóbizottság, amely összehangolja a tárcák és a tartományok tevékenységét, de a testületet a kancellária alá rendelik.


Az előterjesztés rögzíti a minisztériumok feladatait.

Az új rendszerben a belügyi tárca elsősorban a menekültügyi eljárásokért felelős, a felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) révén.

A közlekedési minisztérium azért felel, hogy az országba érkező menedékkérőket rendben elszállítsák az úgynevezett várakozóövezetekbe, majd a tartományok közötti tehermegosztási rendszer alapján kijelölt helyükre, azaz valamelyik tartományi központi befogadóállomásra.

A szociális és munkaügyi minisztérium feladata a menedékkérők és menekültek munkaerő-piaci integrációja.

A menedékkérők egy részét állami tulajdonban lévő ingatlanokban – főleg üresen álló laktanyákban – helyezik el, ezt a munkát a védelmi minisztérium irányítja az állami ingatlanokat kezelő hivatallal együttműködve.

Az első kommentárok szerint az átszervezés Thomas de Maiziere háttérbe szorítását, meggyengülését jelenti. Kormányzati források ezt vehemensen tagadják, azt mondják, hogy a tervet a miniszterrel egyetértésben dolgozták ki, és az a tárca tehermentesítését is szolgálja.

A belügyminisztérium egy feladat alól biztosan mentesül: maga Thomas de Maiziere jelentette be kedden Berlinben, hogy a menedékkérők idén várható számáról készített becslést többé nem frissítik, legalábbis nem hoznak nyilvánosságra újabb prognózist.

A miniszter azzal indokolta a döntést, hogy minden újabb előrejelzést “meghívólevélként értelmeznének az embercsempészek”. Azt is el kell kerülni, hogy tovább erősödjék a lakosságban tapasztalható aggodalom az ország túlterheltségtől – tette hozzá a miniszter. Megjegyezte: előfordulhat, hogy egy frissített, az eddiginél is nagyobb számokat tartalmazó prognózis miatt az embereknél “elszakad a cérna”.

A belügyminisztérium legutóbbi, augusztusban kiadott hivatalos, nyilvános előrejelzése alapján 800 ezer menedékkérő érkezhet az idén Németországba. Sokan úgy vélik, hogy ennél jóval többen is lehetnek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vezet a demokraták versenyében

  Bernie Sanders vermonti szenátor megerősítette vezető szerepét a demokrata elnökjelölt-aspiránsok körében, az első részeredményekből ugyanis az derült ki, hogy több mint 40 százalékos támogatottsággal ő a várható győztese a szombaton Nevadában megtartott demokrata párti jelölőgyűléseknek (caucusoknak).

 • Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Koronavírus: ötvenezer ember karanténban Olaszországban

  Az olasz fegyveres erők katonái ellenőrzik a vesztegzár alá helyezett észak-olaszországi önkormányzatokból kivezető utakat, az érintett térségben leállították a vasúti és a helyi tömegközlekedést, valamint kaszárnyákat készítettek elő, ahol a fertőzés esetleges terjedésével további személyeket tudnak karanténba helyezni.

 • Koronavírus: egyre több az olaszországi fertőzött

  Mintegy negyvenre emelkedett szombat délre a koronavírus-fertőzöttek száma Olaszországban, az első olyan európai országban, amelynek saját állampolgárai haltak meg a tüdőgyulladást okozó vírus következtében.