2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Egyéb I.kerület II.kerület XII.kerület

Milyen is volt az az Ifipark?

Volt egyszer egy Ifipark… címmel nyílt kiállítás a Budai Ifjúsági Park egykori helyszínén, a Várkert Bazár déli palotáiban az NKA Cseh Tamás Program Magyar Könnyűzenei Örökség Megőrzése Alprogram rendezésében. Az egykori legendás szórakozóhelyet megidéző interaktív tárlat relikviákkal, zene-, divat- és gasztrotörténeti tárgyakkal és gazdag audiovizuális gyűjteménnyel várja látogatóit keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.

Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

A korabeli rendőrautó is előkerült

Az 1961. augusztus 20-án megnyílt Budai Ifjúsági Parknak a Várkert Bazár adott otthont. A hazai könnyűzene egyik legjelentősebb koncerthelyszíneként működő Ifipark kultikus találkozó- és szórakozóhelyként funkcionált, emiatt a politikai ellenőrzés eszköze és színtere is volt. Huszonhárom éves fennállása során kortörténeti szimbólummá vált.


Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

A rettegett Rajnák íróasztala

– A kiállítás több mint száz elemet felsorakoztató tárgyi anyaga az egykori előadók személyes relikviáira épül: látható a tárlaton többek között Szikora Róbert fellépő öltönye, Cseh Tamás gitárfogója vagy Pataky Attila bőrdzsekije is. A korszak lenyomatát régi plakátok, kordokumentumként funkcionáló tárgyak jelenítik meg, de a nosztalgia mellett a tárlat ismeretterjesztő célokat is szolgál: archív fotókkal, rádió- és tévéfelvételekkel, 25 tematikus elrendezésű, divathoz, gasztronómiához vagy éppen az állambiztonsági megfigyelésekhez kapcsolódó tudnivalókat tartalmazó tablóval vezeti be közönségét az Ifipark történetébe – tájékoztatott Bajnai Zsolt, az NKA Cseh Tamás Program Ideiglenes Kollégiumának vezetője. Az installációk bemutatják a Park vizezett söréről híres büféjét és a színpadot, de megemlékeznek a hírhedt igazgató, Rajnák László irodájáról is.

Volt egyszer egy Ifipark… című kiállítás sajtóbejárása. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Hogy is készült a vizezett sör?

A kiállítótérben található tabletek segítségével többek között az MTVA fotó- és videóarchívumának anyagai, a Magyar Kereske


Budapest, 2015. szeptember 24. Pataky Attila, az Edda együttes frontembere megcsókolja egykori legendás fellépő dzsekijét a Volt egyszer egy Ifipark... című kiállítás megnyitóján a budapesti Várkert Bazár déli palotájában 2015. szeptember 24-én. MTI Fotó: Kallos Bea

Pataky Attila, az Edda együttes frontembere megcsókolja egykori legendás fellépő dzsekijét 
MTI Fotó: Kallos Bea

delmi és Vendéglátóipari Múzeum plakátjai között, valamint a Radics Béla Emléktársaság fotógyűjteményéből böngészhetnek a látogatók. Aki járt az Ifiparkban annak azért, aki pedig nem, neki éppen azért ajánlják a tárlaton való részvételt a szervezők.

Kapcsolódó Cikkek