2020. február 28., péntek
Ákos, Bátor

Külföld

Minden harmadik fiatal férfi halálát a dohányzás okozhatja Kínában

Minden harmadik fiatal férfi halálát a dohányzás fogja okozni Kínában, amennyiben jelentős részüknek nem sikerül végleg leszámolnia káros szenvedélyével – figyelmeztetnek a kutatók.

“A dohányosok számának csökkentésére irányuló gyors, célzott és kiterjedt erőfeszítések hiányában Kínának rendkívül magas számú korai halálozással kell szembenéznie” – hangsúlyozta Liming Li, a pekingi orvostudományi akadémia professzora, a témában végzett nagyszabású kutatás társvezetője.


A The Lancet című orvosi folyóiratban közölt eredmények szerint a Kínában élő fiatal férfiak kétharmada kezd el cigarettázni, a többség 20 éves kora előtt, és hacsak nem teszik le örökre a cigarettát, akkor nagyjából 50 százalékuk fog belehalni káros szenvedélyébe.

A kutatók a dohányzás egészségi következményeit vizsgáló két nagyszabású, az egész országra kiterjedő tanulmányt végeztek 15 év különbséggel. Az 1990-es években készített első vizsgálat negyedmillió férfi bevonásával készült, míg a második, jelenleg is zajló tanulmányban félmillió férfi és nő vesz részt.

A mutatók szerint a dohányzással összefüggő halálozások éves száma – döntően a férfilakosságot érintve – 2010-ben elérte az egymilliót Kínában, és, ha a jelenlegi trend tovább folytatódik, akkor 2030-ra ez a szám kétmillióra nő.

A kínai nők körében ugyanakkor csökken a dohányosok aránya, és a dohányzással összefüggő korai halálozás kockázata is alacsony, ráadásul folyamatosan süllyed.

Kapcsolódó Cikkek