2020. február 18., kedd
Bernadett

Életmód

Mitől olyan jó a csabai kolbász?

kolbászfesztivál-vasúttörténeti park3Az igazi csabai kolbásznak több titka is van, az egyik az összetétele. Mit gondol, melyik fűszer az, amelyet egy vérbeli békéscsabai soha nem tenne bele?

Ha az érdeklődőket megkérem, sorolják fel, milyen fűszereket használunk a csabai kolbászban, általában a harmadiknál szokták elrontani – árulta el Mácsai Sándor, aki a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnökeként rengeteg időt, energiát és pénzt fordít arra, hogy az ország távolibb tájain is alaposabban megismerjék a békési megyeszékhely történetét, kultúráját. Az elnök rögtön le is rántotta a leplet a fűszerrejtélyről.


– Sót, paprikát, köményt és fokhagymát használunk. A bors tiltott fűszer, ha az belekerül, már nem hívhatjuk csabai kolbásznak. Ha csípőset szeretnénk, azt erős őrölt paprika hozzáadásával érjük el.

Mácsai Sándor szerint a jó csabaihoz szükséges az is, hogy készítője házilag nevelt hazai disznót szerezzen be hozzá, és nagyon sok múlik a füstölésen.


– Békéscsabán több mint húsz szakember van, aki ezzel foglalkozik, érdemes hozzájuk fordulni. És nem szabad váltani! Mi egyszer füstöltettünk máshol: teljesen más kolbász lett a végeredmény – magyarázta az ízőrző.

fásy-facebookA műfaj kedvelői tudhatják, Békéscsabán töltenek vékony és vastag kolbászt is, amelyek összetételükben ugyanazok, de a töltésnél a sertésbél más-más részeit használják. Felmerül azonban a kérdés, miért nem hívják a csabaiak a vastag kolbászt egyszerűen szaláminak. Erre már az ugyancsak békéscsabai születésű Fásy Ádám adta meg a választ, aki a vendéglátásban töltött hosszú évtizedek után váltott a szórakoztatóiparra.

– A kolbászba töltendő húst hajdanán késsel aprították, manapság az őrléssel ehhez hasonló darabosságot érünk el. A szalámi töltelékét finomabbra őrlik, és őszintén szólva az sem kizárt, hogy a húson kívül más is kerül bele – mondta.

A Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Körrel és Fásy Ádámmal is találkozhat az, aki kilátogat október 16–18. között a Vasúttörténeti Parkba: itt rendezik meg mintegy tízhektárnyi területen az ország legnagyobb ilyen seregszemléjét, a Disznótoros Kolbászfesztivált, ahol a magyar pálinkákkal kiegészülő gasztronómiai kínálat mellett színes zenei program várja a látogatót.

Kapcsolódó Cikkek