EUR: 336,58 Ft
CHF: 317,28 Ft
2020. február 22., szombat
Gerzson

Külföld

Moszkva nem zárja ki a katonai akciók összehangolását Washingtonnal

Az orosz védelmi minisztérium úgy véli, Oroszország számára elfogadhatóak azok az amerikai javaslatok, hogy a két ország hangolja össze akcióit az Iszlám Állam terrorszervezet ellen folytatott harcban – közölte szerdán Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

“Az orosz védelmi minisztériumban tanulmányozták a Pentagon kérését, és operatív módon megvizsgálták az IÁ terrorszervezet ellen szíriai területen végrehajtott műveletek egyeztetésére vonatkozó amerikai javaslatokat” – mondta a szóvivő. “A szóban forgó javaslatok egészében megvalósíthatóak” – tette hozzá.


“Csak egyes technikai részleteket kell még pontosítani, amelyeket ma vitatnak meg szakértői szinten az orosz védelmi tárca és a Pentagon képviselői” – hangsúlyozta Konasenkov.

Az orosz légierő szeptember 30. óta hajt végre légicsapásokat az Iszlám Állam állásai ellen Szíriában. A hadműveletben több mint ötven harci repülőgép és helikopter vesz részt. A védelmi minisztérium illetékesei hangsúlyozzák, hogy az orosz harci gépek kizárólag az iszlamisták állásait támadják, “és egyetlen légicsapást sem terveztek, és nem is mértek olyan polgári infrastruktúra ellen, ahol békés lakosok tartózkodhatnak”. Moszkva azt is hangsúlyozza, hogy az orosz fegyveres erők Bassár el-Aszad szíriai elnök kérésére tevékenykednek Szíriában – emlékeztetett a TASZSZ orosz állami hírügynökség.


Az AFP francia hírügynökség viszont azt emelte ki, hogy Oroszország, amely Damaszkusz régi szövetségese, az Iszlám Állam, valamint más iszlamista lázadók és a mérsékelt szíriai fegyveres ellenzék állásai elleni légicsapásokkal a damaszkuszi rezsimet segíti.

Amerikai és orosz szakértők a múlt héten tárgyaltak Moszkva kérésére az esetleges szíriai légtérbeli incidensek elkerülésének módjairól. Mindkét ország rendszeresen légicsapásokat hajt végre az arab országban, és el akarják kerülni, hogy egyszerre ugyanazt a célpontot támadják. A tárgyalások eddig nem vezettek eredményre.

Az orosz védelmi tárca közlése szerint Moszkva kedden az Iszlám Állam tizenkét állását bombázta Deir-ez-Zór város térségben, valamint Damaszkusz, Idlíb és Latakia kormányzóságban.

Kapcsolódó Cikkek