EUR: 339,28 Ft
CHF: 318,29 Ft
2020. február 27., csütörtök
Edina

Egyéb XXII.kerület

Nehéz babakocsival eljutni a vonathoz

A Budafok-Tétényben élők nagy számban veszik igénybe az elővárosi vasúti közlekedés lehetőségeit. Az útépítésektől, terelő útvonalaktól túlterhelt városi tömegközlekedéssel szemben a vonat kétségtelenül gyors és kényelmes utazást biztosít. A Campona-Budatétény megállónál azonban gondot okoz a babakocsival, bevásárlótáskával vagy kerékpárral közlekedők számára, hogy ezeket kézben kell átcipelni négy lépcsősoron le és fel, át a felüljárón a vágányokig. A MÁV jövő tavaszra ígér megoldást.

Campona babakocsival22

Lefelé legalább olyan nehéz és veszélyes a lépcsőn a babakocsiban ülő gyerekkel, mint felfelé

A Campona-Budatétény megállóban munkába menet és jövet is jelentős a forgalom, ki a Déli pályaudvarhoz, a városba, ki pedig a dél-budai agglomeráció felé igyekszik. Napközben a kisgyermekes édesanyák és a bevásárlást intéző nyugdíjasok utaznak innen a városba vagy éppen Érdre, Tárnokra, Százhalombattára.


Campona megálló22

Felfelé az első lépcsősoron úgy, hogy közben folyton hátra is kell nézni, mi van az egyedül jövő kicsikkel

Campona Juliék22

Nobilis Júlia három kisgyermekével, Vilmával (balról), a babkocsiban Lenkével és Fülöppel túrázik rendszeresen a Campona-Budatétény megállónál

Campona bicajjal22

Batyukkal felszerelkezve sem egyszerű itt átkelni

 

– Nincs autónk, gyakran megyünk vonattal a városba is. A férjem így jár dolgozni, a legnagyobb lányunk szintén ezzel közlekedik már önállóan, és nekem is ez az optimális közlekedés a három kicsivel. Csak az okoz nehézséget, hogy jövet vagy menet nagyon sok lépcsőt kell megmászni. Nem értem, miért nincs itt lift vagy legalább egy rámpa, hogy azon tolhassuk fel a babakocsit vagy a kerékpárt, az idősek a bevásárlókocsit – tette fel a kérdést a Lokálnak Nobilis Júlia ötgyermekes családanya.

Olvasónk kérésére megkerestük a vasúttársaságot, a MÁV Kommunikációs Igazgatósága válaszából kiderült, a szintbeli gyalogosátjáró létesítése, a megállóhelyének tervezése és megvalósítása része a Kelenföld−Százhalombatta vonalszakasz fejlesztésének. A munkák megkezdése 2016. második felében várható.


– A Budapest−Pusztaszabolcs vasútvonal jelenlegi Budatétény megállóhelyét kifejezetten a bevásárlóközpont miatt létesítették. A gyalogos-felüljárót és a liftet is a Campona építette. Ezeknek a létesítményeknek az üzemeltetését eddig nem adták át a vasúttársaságnak – állt a válaszban, valamint az is, hogy a megállóhelyen mindkét vágány könnyebb megközelítése érdekében szintbeli átjárót alakítanak ki a bevásárlóközpont épületének délnyugati sarkánál, a buszvégállomás felől. – Az előzetes tervek szerint a jelenlegi gyalogos-felüljáró és a liftek megmaradnak. Az új, szintbeli gyalogátkelőhelytől a jelenlegi peronon lehet majd megközelíteni azt az új peronszakaszt, ami már magasabb, a sínkorona szintje felett 55 centiméter magasságú lesz. Háros állomás irányában az egész megállóhelyet 140 méterrel meg is hosszabbítják, így összesen 250 méter hosszú lesz az új magas peron, amely az alacsony padlós motorvonatok padlószintjével azonos, tehát babakocsival és kerekes székkel is emelés nélkül lehet felszállni a vonatokra.

Kapcsolódó Cikkek

  • Mintha győztek volna: döntetlen

    Mintha győztek volna: döntetlen

    A Tatabánya szombaton Győrben 24-24-es döntetlent játszott a francia Pays d’Aix Université Club csapatával a férfi kézilabda…

  • Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    Csörgőlabda és vakfoci a Kós Károlyban

    A Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége idén már harmadszor tartott úgynevezett lélekmozgató órákat az ország számos pontján. A diákok a testnevelés és osztályfőnöki órák keretében ismerkedhettek meg a fogyatékkal élők mindennapjaival és sportolási lehetőségeivel.