EUR: 335,57 Ft
CHF: 315,93 Ft
2020. február 18., kedd
Bernadett

Egyéb VIII.kerület

Nem kell többet fizetnünk az egészségesebb ételért

A jogszabályváltozásoknak megfelelően a józsefvárosi közétkeztetésben részt vevők is egészségesebb ételeket kapnak, mint korábban. Ez azonban többletköltséggel jár, ráadásul a kormány kibővítette a kedvezményesen étkezők körét is. A VIII. kerületi önkormányzat úgy döntött, a többletköltséget átvállalja, nem terheli a családokra.

Iskolai Ebéd Bolyai iskola menza

Két jogszabályi változás is életbe lépett szeptember 1-jével, egyrészt egészségesebb ételeket kell biztosítani a közétkeztetésben részt vevőknek, másrészt bővült a kedvezményezettek köre. Ez viszont jelentősen megnövelte a költségeket, amit részben a családoknak, részben az önkormányzatoknak kellene állniuk.


– Korábban a közétkeztetés éves költsége az önkormányzatnak 875 millió forint volt. Azzal, hogy bővült a kedvezményezettek köre és változott az ételek minősége, ez az összeg 1,1 milliárd forintra nőtt. Ebből a gyermek-közétkeztetés közel 700 millió a forint, a többi a szociális étkeztetésre megy – tájékoztatott Sára Botond alpolgármester, hozzátéve, hogy a közétkeztetésbe tartozik az oktatási intézményekben biztosított étkezés, valamint a szociális ellátásban részt vevőké, vagyis az időskorúak ellátása, a népkonyha, illetve a szociális gyermekintézmények. – Józsefvárosban a gyermekétkeztetésben háromezer gyermek vesz részt, kétharmaduk ingyenesen étkezik, a maradék ezer pedig 50, illetve 100 százalékos árat fizet. Jelentősen megnőtt a költség, de Józsefváros önkormányzatának képviselő-testülete a múlt héten úgy határozott, ezt a hozzávetőlegesen negyedmilliárd forint többletköltséget átvállalja, és nem terheli a családokra. Az önkormányzat saját adóbevételei terhére finanszírozza a közétkeztetést. November–decemberi időszakra az általános tartaléka terhére átcsoportosít, a jövő évi költségvetést pedig eleve így tervezzük meg – magyarázta az alpolgármester.

menza_0

Józsefváros önkormányzata közbeszerzési eljárás keretében szerződést kötött egy céggel, amely a következő négy évben ellátja a közétkeztetést a kerületben. Az önkormányzati kiírásnak megfelelően a cég azt is vállalta, hogy közétkeztetésben részt vevő intézményi konyhákat is felújít.


SáraBotond

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.