EUR: 335,78 Ft
CHF: 315,55 Ft
2020. február 17., hétfő
Donát

Külföld

Norvégia kitoloncolja a szíriai menedékkérők egy csoportját

Norvégia a menedékkérők növekvő számára való tekintettel vissza fogja fordítani területéről azokat a szíriaiakat, akik Oroszország felől, huzamosabb ott-tartózkodás után lépnek be az országba.

Anders Anundsen norvég igazságügyi miniszter az NRK közszolgálati rádió- és televíziónak szerdán beszélt arról, hogy az orosz-norvég határon, a storskogi átkelőn érkező szíriaiak egy része előzőleg hosszabb ideig Oroszországban élt, vagyis nem háború vagy éhezés elől kell menekülnie. Idén eddig több mint 1100, főleg szíriai menedékkérőt regisztráltak ennél az északi sarkköri határátkelőnél, csak az utóbbi egy hónapban 850-et. A hatóságok arra számítanak, hogy év végéig az 5 ezret is elérheti az orosz területről érkező migránsok száma. Tavaly mindössze tucatnyi menedékkérőt regisztráltak ott.


“Biztonságban vannak Oroszországban. Mi visszaküldési megállapodást kötöttünk Oroszországgal, és alkalmaznunk kell azt” – szögezte le Anundsen, aki a bevándorlásellenes Haladó Párt képviselője.

Az ügyben Börge Brende norvég külügyminiszter még szerdán késő este telefonon egyeztetett orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.


“Azt kértem tőle (Lavrovtól), hogy tájékoztasson arról, mi lehet ennek (az Oroszországban élő szíriai menekültek érkezésének) az oka” – közölte csütörtök reggel a Haladó Párttal koalícióban kormányzó jobbközép Konzervatív Párt politikusa az NRK-val. Mint mondta, a norvég kormány szeretné tudni, hogy ezek a szíriai menedékkérők milyen vízumot kaptak Oroszországban, illetve hogy régóta tartózkodnak-e a szomszédos országban.

A 4,7 millió lakosú Norvégia nem tagja az Európai Uniónak, de részét képezi a határok nélküli schengeni övezetnek.

A storskogi a schengeni zóna egyik legészakibb határátkelője, és bár idáig eljutni Szíriából Oroszországon keresztül jóval tovább tart, mint a Földközi-tengeren át Nyugat-Európába, ez az útvonal legális, és biztonságosabb.

Kapcsolódó Cikkek