2020. február 17., hétfő
Donát

Életmód

5 szabály, hogy jól csússzon a pálinka

Hogyan kell inni a pálinkát? Íme a párlat fogyasztásának öt legfontosabb szabálya.

1. Szagoljon – Ahogy a parfümöknél, úgy a pálinkák esetében is alapszabály, hogy csakis mértékkel lehet tesztelni a szagokat. Az orr ugyanis rövid idő alatt képes telítődni az egyes illatokkal, így aztán alkalmatlanná válik rá, hogy érezze az aromákat. Pedig szag nélkül íz sincsen!


Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál sajtótájékoztató, 2015 október (Fotó: Keresztesi Balázs)

Van min gyakorolni (Fotó: Keresztesi Balázs)

2. Illatoljon – Nem mindenkinek jutott egy parfümőr orra, de sebaj, a szagokat más módszerrel is ki lehet nyerni. Elég egy apró csepp a pálinkából a kézfejre, azt ügyesen szétdörzsölve az illatok jóval intenzívebben törnek fel.

2. Lélegeztessen – Akár a boroknál, a gyümölcspárlatoknál is érdemes „megszellőztetéssel” kezdeni a kóstolást. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a pálinkának nem tesz jót a lötyögtetés, illetve a behűtés sem. A levegőztetés szempontjából a pohár kialakítása sem mindegy: a legcélravezetőbb az öblös falú, tulipán alakú kupica.


Budavári Pálinka- és Kolbászfesztivál sajtótájékoztató (Fotó: Keresztesi Balázs)

Üresen is árulkodik (Fotó: Keresztesi Balázs)

4. Kortyoljon – A pálinka egy húzásra legurítása ugyan tekintélyt parancsol, a kóstolás szempontjából azonban teljességgel értelmetlen. A párlat harmóniája fokozatosan érkezik meg. Az ötvenfokos alkoholtartalmú italok esetében pláne hangsúlyos az óvatosság, hiszen ezek ízlelésénél első körben jellemzően csak az etilt érezni, a gyümölcsösség utána érkezik.

5. Várjon – Furcsán hangzó alapvetés, de az igazi pálinka szárazon is jó!  Hogy ez mit jelent? A már kiürült poharat 5-10 percre állni hagyjuk, majd szagmintát veszünk róla. A minőségi párlat lekváros illatot hagy maga után. Amelyeknél a kellemes bukét aromák hozzáadásával érték el, ott ennyi idő elteltével felszívódnak a korábban érzett szagok.

Kapcsolódó Cikkek